Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Bulevardul Liviu Rebreanu

Euroinstal Timisoara - Bulevardul Liviu Rebreanu
https://euro-instal.ro

Recital de orga cu Felician Rosca la final de festival baroc

Recital de orga cu Felician Rosca la final de festival baroc

Detalii articol

Social links
Categorie
Articole arta / cultura
Modificat
acum 9 luni si 1 saptamana
Apartine de
Biserica Adventista de Ziua a Saptea Betania
Vizualizari
1767

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Ultimul concert din seria celor din festivalul Barocul în ipostaze contemporane are loc miercuri 31 iulie 2013, la ora 19 în Biserica Adventistă de pe Str. Independenței nr. 19 din Timișoara. Solistul concertului este organistul Felician Roșca. Urmează ca în luna septembrie să fie organizat între 1- 7 septembrie un curs de orgă dedicat celor care doresc să aprofundeze studiul orgii clasice, inclusiv amatorilor care sunt pasionați de literatura organistică.

În acest recital Felician Roșca vă propune un repertoriu cuprinzător de la lucrări autohtone de factură Barocă prin Manuscris de Josephus Fazakas Krisbancensis, (1738) , Ciaccona in B Dur și Martin Schneider, (1748-1812 ), Praeludiu și fuga in C, care sunt lucrări de valoare din Barocul transilvănean. Trecerea spre perioada romantică și modernă este marcată prin lucrarea Manuscris de la Archita (1824 ?) Șase piese pentru orgă. Repertoriul authton este încheiat cu lucrarea lui George Enescu (1881 -1953), Preludiu și fuga în stil vechi (transcripție pentru orgă de Felician Roșca). Urmează un grupaj de două piese moderne contemporane Joh. Nep. David, (1895-1977), Fantezia super ,,L’Homme armé” și Alberto Ginastera, (1916 – 1983), Toccata, Villancico, între care lucrarea lui Tomaso Albinoni, (1671 – 1751), Adagio, ne reîntoarce la marile valori ale Barocului. Concertul se închide cu lucrarea lui Johann Sebastian Bach (1686 -1750), Preludiu și fuga în Mi bemol Major, BWV 552, o capodoperă bachiană supranumită și Missa germană pentru orgă.

Fiecare lucrare este defintă prin simbolistica ei, prin mesajul muzical extrem de frumos și bogat, dar mai ales prin frumusețea desăvârșită a intonațiilor registrelor orgii. Acest fapt se datorează și sonorităților frumoase ale noi orgi de factură barocă inaugurată anul trecut pentru toți timișorenii, iubitori ai marii muzici clasice de factură sacră.

Stimate cititor, iubitor al muzicii te invităm la o seară de muzică sacră, la o bucurie a minții și sufletului tău care dorim să te învioreze și să îți dea speranțe de viață într-o lume în care uneori speranța moare și grijile cotidiene ne copleșesc. Nu te costă nimic doar o clipă de rațiune și voință care să îți deschidă inima și mintea către frumos, sacru și sublim.

Felician Roșca este organist, muzicolog, pedagog și publicist, unul din remarcabilii organiști ai generației contemporane românești. Este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) din anul 2005, Președinte al Societății Române de Imnologie (2008); membru al Societății Internaționale de Imnologie (IAH) din anul 1995, membru al Societății Sigismund Toduță din Cluj-Napoca (1997).

Este titularul clasei de orgă de la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică, director al festivalului Barocul în ipostaze contemporane și Timorgelfest. A publicat o serie de cărți și studii cotate ISI sau Thomson Reuters. Desfașoară o amplă activitate ca interpret organist în țară și străinătate.

A sustinut concerte de orgă la Ateneul Român București, Sala Radio București, Palatul Culturii Tg. Mureș, Filarmonicile de Stat din Oradea, Arad, Tg. Mures, Satu Mare, Timișoara precum și în biserici cu orgi de renume din Brașov, Sibiu, Mediaș, Sighișoara etc. Ca solist organist a avut concerte și turnee de concerte în Germania, Ungaria, Republica Moldova. Polonia, Italia, Austria, Rusia, Belarus, Slovenia, Serbia, Franța, Danemarca, Anglia, Statele Unite ale Americii, Canada.

Intrarea la concert este liberă.

Filtre articol

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta

Anunt Diamant PFS Cleaning

PFS Cleaning Timisoara - curatenie industriala in Timisoara, Craiova, Targu Jiu, Turnu Severin, Oradea, Arad - alpinism utilitar, vanzare produse curatenie, curatenie pentru birouri, curatenie pentru hale, curateniedupa constructori, spalat mocheta cu monodisc
https://pfscleaning.ro