Timisoara

Recital de pian Ekaterina Litvintseva

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 2 ani si 3 saptamani
Apartine de
Filarmonica Banatul
Vizualizari
1511

Reprezentari

DataOraLocatie
Vineri 27 martie 201519:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Festivalul concertelor pentru pian oferit de Filarmonica „Banatul” se încheie vineri, 27 martie, cu două minunate lucrări pe care le vom asculta în interpretarea pianistei Ekaterina Litvintseva: Concertul pentru pian şi orchestră în la minor op.16 de Edvard Grieg şi Concertul pentru pian şi orchestră nr.2 în fa minor op.21 de Frédéric Chopin. Concertul lui Grieg este binecunoscut şi foarte iubit la Timişoara, ca şi pretutindeni. În aprilie 1868, se naşte Alexandra, dăruind familei Grieg multă bucurie. În vară se vor afla toţi într-un mic sat din Danemarca.

Acolo se naşte capodopera sa pe care o vom asculta vineri seara. În august, în timp ce lucra la concert, află că prietenul său, compozitorul norvegian Halfdan Kjerulf, a încetat din viaţă. Datorită acestui fapt, pe lângă multă bucurie, vom întâlni în paginile concertului şi umbre de melancolie. Este una din cele mai importante şi caracteristice lucrări ale lui Grieg datorită inventivităţii, înveşmântării melodice şi a unei orchestraţii pline de fantezie şi originalitate. Deşi compozitorul era un excelent pianist, totuşi el a încredinţat premiera concertului, 3 aprilie 1869, pianistului Edmund Neupert. În 1879, Grieg îl interpretează în sala Gevandhaus din Leipzig.

Urmează Concertul nr. 2 a lui Chopin, care va încheia seara muziclă de pe scena Capitol. Cu toate că a trăit puţin, 39 de ani, acest talent componistic şi interpretativ, ne-a lăsat un testament muzical de mari proporţii, un dar pentru pianişti, căci pianul a fost instrumentul prin care şi-a dezvăluit bogăţia sa sentimentală. Prin el istoria muzicii pentru pian ajunge la o dezvoltare extraordinară, alăturându-se marelui Liszt, care de altfel l-a apreciat foarte mult. Deşi a fost în fapt primul concert compus, a ajuns să poarte numărul doi. Din păcate nu cunoaştem de ce acest al doilea concert a fost considerat astfel, fiind compus şi executat de Chopin însuşi la 17 martie 1830, înaintea celui considerat a fi primul, care a fost cântat prima dată abia în septembrie 1830.