Timisoara

Reguli de incadrare in fotografie

Reguli de incadrare in fotografie

Detalii articol

Categorie
Articole divertisment
Modificat
acum 3 saptamani si 5 zile
Vizualizari
1412

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Fotografia este considerata, pe buna dreptate, a opta arta, in afara de pictura, sculptura, arhitectura, muzica, dans, poezie si cinematografie. Cineva intelept a spus odata ca o fotografie valoreaza cat 1000 de cuvinte, si asa este, insa ar trebui completat: “daca este bine realizata”.

Fotografia are regulile ei estetice, care se aseamana si se impletesc cu cele ale surorilor ei, celelalte arte, si care, cu putin studiu si mult exercitiu pot fi stapanite de cei aflati la inceput de drum. Dintre toate aceste reguli, regulile de compozitie sunt considerata printre cele mai importante.

  1. Regula treimilor este cea mai cunoscuta, cea mai discutata si, foarte probabil, cea mai utilizata regula de compozitie. Cadrul este impartit in 9 de 2 linii orizontale paralele si 2 linii verticale paralele. Regula spune ca subiectul principal al fotografiei este bine sa fie plasat la una din intersectiile acestor linii, intrucat privirea cauta automat aceste puncte imaginare. Fotografii profesionisti fac acest lucru aproape instinctiv, in timp ce majoritatea fotografilor amatori tind sa plaseze subiectul in centrul cadrului, lucru care creaza o anumita monotonie.
  2. Regula triunghiurilor de imparte diferit imaginea fata de regula anterioara, initial printr-o linie diagonala dintr-un colt ion altul al fotografiei si ulterior prin linii cre pornesc din colturile libere si se unesc cu diagonala, astfel rezultand mai multe triungiuri. Acestea adauga tensiune dinamice in fotografii, spre deosebire de regula treimilor care este adesea utilizata in compozitii statice.
  3. Regula diagonalelor este una dintre cele mai usor de respectat, la prima vedere, dar cu toate astea unii fotografi sunt mai priceputi decat altii la observarea diagonalelor in diverse ipostaze. De ce este importanta? Pentru ca adauga tensiune dinamica compozitiei si conduce ochiul catre punctul dorit de fotograf.
  4. Simetria este una dintre putinele regului care plaseaza subiecul in centru. Acest lucru se face, insa, numai daca exista o simetrie perfecta in fotografie, caz in care compozita este una foarte avantajoasa. De multe ori reflexiile sunt folosite in simetrie si fotografiind intr-o oglinda sau intr-un geam plasata in mijlocul imaginii se obtine acest efect destul de usor.
  5. Inramarea subiectului este o regula de incadrare care poate fi utilizata foarte creativ, intrucat aproape orice poate deveni rama: o fereastra, gaura cheii, si chiar picioarele cuiva pot forma un cadru care sa directioneze privirea catre subiectul care se doreste a fi pus in evidenta.
Puteti afla o multime de alte informatii utile vizitand site-ul celor doi fotografi de nunta de la OC Photography, Oana si Codrin.