Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Calea Aradului

Euroinstal Timisoara - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro

Riscuri profesionale in conditii de telemunca

Riscuri profesionale in conditii de telemunca

Detalii stire

Categorie
Stiri afaceri - economie
Modificat
acum 3 ani si 3 saptamani
Apartine de
DWF
Vizualizari
487

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Pentru foarte multe domenii de activitate si profesii, telemunca a inlocuit activitatea traditionala de mai mult de un an. Multi experti preconizeaza ca, si dupa ce se va produce imunizarea in masa, multi angajatori si/sau angajati vor dori sa pastreze acest sistem de lucru, cel putin, partial. Dar, suntem oare pregatiti pentru asa ceva?

Raspunsul nu este simplu. Problema consta in faptul ca aceasta modificare nu a fost una voluntara, ci, mai degraba, fortata de imprejurari. In mod clar, anumite aspecte au fost trecute cu vederea sau, poate, chiar s-au facut cateva compromisuri pentru continuarea activitatii. In contextul in care telemunca va continua sa fie optiunea prevalenta, poate, a venit timpul sa aruncam o privire mai atenta si asupra riscurilor profesionale presupuse de acest tip de activitate.

Riscuri asociate cu siguranta si securitatea in munca

Chiar daca, in mare parte, activitatea este aceeasi, atat acasa cat si la birou, urmatoarele riscuri par sa fie mai mari, in contextul telemuncii. Faptul ca folosim tehnologia atat in viata personala cat si in cea profesionala, si, uneori, concomitent, poate duce atat la dezvoltarea unei dependente, cat si a unei suprasaturatii. Astfel, acest fenomen poate conduce la iritabilitate sau oboseala acumulata. Alte probleme de sanatate pot fi cauzate de sedentarism si munca indelungata in aceeasi pozitie. Naveta, urata de atatea persoane, a ajuns chiar sa le lipseasca multora. In plus, nu orice angajat beneficiaza de mobila adecvata, fapt care va duce, in timp, la si mai multe afectiuni. In contextul in care am ramas chiar si fara micile interactiuni de pe naveta sau de la birou, izolarea prelungita isi poate spune cuvantul, si poate avea efecte devastatoare chiar. Toate acestea pot dauna atat sanatatii, cat si productivitatii, pe termen lung.

Riscuri asociate cu productivitatea si livrabilitatea

Un alt pericol legat de telemunca este scaderea drastica a productivitatii si livrabilitatii. Adevarul este ca nu toti angajatii se preteaza sau se pot adapta la acest nou stil de munca. Multi dintre ei, pierzand in aceasta schimbare atentia si sustinerea oferite de managerii directi, pot trece prin perioade de randament extrem de scazut. Expusi acestor pericole sunt, mai ales, angajatii care sunt obisnuiti cu managementul minutios al sarcinilor de catre sef, dar si cei care lucreaza mult prea mult. Daca, la birou, presiunea colegilor sau a managerului ii putea determina sa ia pauze sau sa plece la timp acasa, lucrul la domiciliu ii poate transforma in niste veritabili workaholici. Epuizarea totala, cunoscuta si drept sindromul burnout, nu va intarzia sa apara.

Riscuri asociate cu securitatea cibernetica si confidentialitatea

In contextul asociat telemuncii, si confidentialitatea datelor este importanta. Daca, la birou, oamenii care puteau fi expusi datelor personale sau informatiilor sensibile ale clientilor/furnizorilor/angajatilor aveau cel putin o legatura conjuncturala cu acestia, in momentul in care angajatul isi ia munca acasa, aceste date pot fi expuse si persoanelor care n-au absolut nicio legatura cu angajatorul. Astfel, recrutarea angajatilor potriviti pentru telemunca si instruirea lor devine esentiala.

Dar, nu doar erorile umane sunt o problema. Adevarul este ca munca la distanta genereaza o multime de riscuri de securitate cibernetica, deoarece, angajatii nu mai beneficiaza de aceleasi masuri de protectie. Sistemele arhitecturale clasice de securitate IT, ce includ firewalluri si programe anti-malware sau antivirus, nu sunt concepute neaparat pentru a asigura zonele din afara retelei. Astfel, raspunderea cibernetica poate deveni o adevarata problema, cand departamentele de IT nu mai pot controla ce dispozitive folosesc si ce aplicatii instaleaza „telesalariatii“.

Solutii de mitigare pentru toate aceste riscuri exista cu siguranta, trebuie doar sa le cercetam si sa descoperim care se potriveste mai bine afacerii noastre.

Sursa foto: unsplash.com/photos/p8DjPfqEhW0

Anunt Diamant Medissa Vita

Medissa Vita Timisoara - Biorezonanta - Nutritie - Aromaterapie - Terapia cu plante - Cristaloterapie - Bioenergoterapie - Terapia Bowen - Terapii Access - Theta Healing - Cromoterapie - Remedii florale Bach - Terapia vibrationala Rife - Oncoterapie

https://nutritie-biorezonanta.ro