Timisoara

S-a incheiat stagiunea 2014 / 2015 a Teatrului German de Stat Timisoara

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 8 ani si 6 luni
Vizualizari
802

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

S-a încheiat stagiunea 2014 / 2015 a Teatrului German de Stat Timișoara

Stagiunea 2014 / 2015 a Teatrului German de Stat Timișoara (TGST) s-a încheiat. Numărul spectatorilor prezenți la cele 121 reprezentații pe parcursul acestei stagiuni a fost de 11.650. În acest sezon teatral TGST a produs șapte noi montări: „Nepal”, „Moliendo café”, „Electra”, „Hotel PM”, „Mai ușor cu bunicuța!”, „Bremen” și „Fuchsiada”, colaborând cu prestigioși artiști, precum Bocsárdi László, Dragoș Buhagiar, Alexandru Dabija, Ada Milea, Silviu Purcărete, Helmut Stürmer sau Vasile Șirli. Celor șapte premiere li s-au adăugat reluări ale unor spectacole din stagiunile anterioare, dintre care amintim „Cabaret”, „Ținuturile joase”, „Urâtul”, „Neînțelegerea”, „Făptași” sau „Nunta micilor burghezi”.
Teatrul German a fost invitat în această stagiune și la Festivalul Interetnic de la Miercurea Ciuc, la Festivalul Național de Teatru, la Festivalul Internațional de Teatru „Reflex” de la Sfântu Gheorghe și la Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara TESZT. De asemenea, trupa germană a jucat trei reprezentații ale spectacolului „Pescărușul” de A.P.Cehov, în regia lui Yuri Kordonski, la Teatrul Municipal din Esch-sur-Alzette din Luxemburg.
Stagiunea 2014/2015 a însemnat și reluarea Școlii de vară de la Gărâna, coordonată de profesorul Miklós Bács, precum și organizarea Festivalului European de Teatru „Eurothalia”, aflat la a patra ediție, fiind invitate creații teatrale din Olanda, Germania, Austria și România.
TGST s-a remarcat în acest an teatral și prin premii și nominalizări. Răzvan Mazilu a fost distins la categoria Teatru în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural pentru valorizarea în dimensiune contemporană a musicalului, grație spectacolelor sale „Cabaret”, producție a TGST, și „West Side Story“, producție a Festivalului Național de Teatru. Daniela Török și Georg Peetz, actori ai TGST, au fost nominalizați la Premiile Uniunii Teatrale din România (UNITER) 2015 pentru rolurile din spectacolul „Cabaret”. Actorii Ioana Iacob, Daniela Török și Georg Peetz au fost distinși cu Diploma de Excelență a Municipiului Timișoara, iar actorul Georg Peetz a obținut și Premiul „Pro Cultura“ al Consiliului Județean Timiș.
Teatrul German a găzduit și în această stagiune Ziua lungă a teatrului școlar și de tineret NiL și a organizat împreună cu Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineret în Limba Germană. Trupa NiL a prezentat, în colaborare cu TGST, spectacole de teatru în Croația, la Osijek și Varaždin, dar și România, la Iași.
În această vară, TGST va juca spectacolul „Electra”, după Euripide și Eschil, în regia lui Bocsárdi László, în cadrul Festivalului Internațional de Artele Spectacolului „Theaterstock” de la Bacău, în 16 august 2015.