Timisoara

Sanatate prin miscare

Detalii

Social links
Categorie
Stil de viata
Modificat
acum 6 luni si 3 saptamani
Vizualizari
782

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Sănătate prin mișcare
Zilnic suntem programați să facem anumite activități care, cu siguranță, nu ne fac o plăcere deosebită, cum ar fi: spălatul pe dinți, curățenia prin casă, aprovizionarea casei, spălatul hainelor, gătitul, îngrijirea personală, uneori și mersul la serviciu. Le facem pe toate, știind că în felul acesta vom avea dinți sănătoși, confort, hrană, o igienă bună și un trai asigurat, dacă se poate, să fie bun. După un timp, aceste activități sunt în rutina noastră zilnică, o parte integrată și acceptată a existenței noastre. Haideți să privim și activitatea fizică la fel. Foloasele acestui obicei vor fi mai mari decât ne putem imagina, căci le vom simți o viață întreagă!

Lipsa activității fizice și alimentația sunt principalele cauze de îmbolnavire la noi în țară. Tocmai aceasta poate fi un motiv suficient de puternic pentru a începe instalarea acestui obicei de a face mișcare.

Activitatea fizică este necesară nu numai pentru menținerea mușchilor și a oaselor, dar și pentru o bună funcționare a inimii, a creierului, a vaselor de sânge, a articulațiilor și nu în ultimul rând, a sistemului imunitar. Dintre multe lucruri care conspiră să ne facă viața scurtă și apăsătoare, iată câteva: fumatul, alimentația nepotrivită, stresul și lipsa activității fizice. În țările apusene, 10-15% din totalul deceselor pot fi atribuite lipsei activității fizice.

Includerea unor exerciții anaerobe în programul zilnic unor pacienți diagnosticați cu cancer, a scăzut oboseala și stresul emoțional, diminuând efectele cauzate de chimioterapie sau radioterapie. Astfel de exerciții anaerobe pot avea efect și asupra regenerării măduvei osoase afectate de chimioterapie! Dacă pentru acești pacienți mișcarea fizică este regeneratoare, imaginează-ți cât bine poate face unui organism sănătos!

În anul 2003, un producător american de film – Morgan Spurlock - a realizat documentarul ”Super Size Me”, privind efectul alimentației de tip fast-food, de la un renumit lanț internațional care vinde acest tip de mâncare. Chiar el a consumat trei mese/zi, toate din acest restaurant. După 30 de zile avea cu 11 kg mai mult, masa musculară a scăzut, colesterolul a crescut, au apărut disfuncții sexuale și sindromul ficatului gras. Ceea ce l-a determinat să renunțe atât de repede a fost insistența medicilor care remarcaseră și apariția unor palpitații la inimă, o stare de depresie, dureri de cap, letargie. Toate acestea îi afectau puterea de concentrare, atenția, stările emoționale variate spre bipolaritate și deficiențe în conducerea mașinii.
Anul trecut, un grup de cercetători din Quebec Montreal, au recrutat 15 bărbați tineri și sănătoși, care au fost supuși experimentului lui Morgan Spurlock, urmând aceeași dietă. Diferența a fost că, tinerii trebuiau să facă zilnic exerciții fizice intense timp de 30 de minute. Rezultatul? Masa musculară a crescut, iar ceilalți parametrii biologici au rămas constanți. Uimitor a fost să se constate cum activitatea fizică protejează organismul de efectele nocive ale alimentației de tip fast-food. Desigur, asta poate că nu va funcționa pe termen lung, însă studiul demonstrează cum exercițiile fizice intense făcute periodic, ne protejează sănătatea, chiar și atunci când suntem expuși la anumite riscuri.

Concluzia?
Sănătatea a fost numită „un miraj”. O putem atinge, dar niciodată nu o putem deține în totalitate. Sănătatea nu este ceva ce poți poseda, ci este un proces, o cale de a fi. Niciodată nu putem spune: „sunt absolut sănătos!”, ci putem fi mereu în mers, în înaintare, căutând să atingem o țintă care, în sine e de neatins. Iar paralela cu viața spirituală este evidentă. Nu vom putea să o atingem în totalitate până ce nu vom ajunge în veșnicie.

Autor