Timisoara

Anunt Diamant Claudia Nastacă

Claudia Nastacă - organizator de cursuri din Timisoara pentru copii, ateliere pentru copii

Scaun auto sau înălțător? Caracteristici și recomandări pentru fiecare produs in parte

Scaun auto sau înălțător? Caracteristici și recomandări pentru fiecare produs in parte

Detalii stire

Categorie
Stiri auto / moto
Modificat
acum 1 an si 4 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
372

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Printre cele mai importante responsabilități pe care le ai în calitate de părinte se numără și aceea de a-i oferi siguranța copilului tău, în toate absolut toate momentele și condițiile. Inclusiv atunci când se află într-o mașină în mișcare este nevoie de măsuri speciale, care să să evite apariția unor evenimente cu consecințe neplăcute sau chiar a unor tragedii. În funcție de vârsta copilului, poți alege între scaunul auto și înălțător, fiecare dintre acestea având anumite specificații și recomandări de care trebuie să ții cont.

Siguranța copiilor în timpul călătoriilor auto este defalcată în trei etape importante, care sunt departajate în funcție de vârsta celor mici, de înălțime sau greutate. Pentru copiii mici va trebuie să cumperi un scaun auto, iar pentru copiii cu vârste sau înălțimi mai mari folosește un înălțător auto. După aceea, dacă înălțimea le permite, copiii pot utiliza doar centura de siguranță a mașinii.

Scaunul auto


Poate fi de două tipuri, în funcție de poziționare: cu spatele la direcția de mers ori cu fața la direcția de mers. Cu spatele la direcția de mers: acest tip de scaun auto este utilizat pentru bebeluși și copii cu vârsta până la 36 de luni. Poziția specială ajută la protejarea spatelui, gâtului și capului în cazul frânării bruște sau în cazul unui accident. Scaunele pentru copii mici au un unghi de înclinare mai mare decât cele pentru copii mai mari, acest detaliu fiind special proiectat pentru a susține capul și a menține căile respiratorii deschise.

Cu fața la direcția de mers: acest scaun auto este destinat copiilor mai mari, care au o greutate de minim 10 kg și maxim 30 de kg. Sunt recomandate modelele de scaune auto cu sistem de prindere în 5 puncte și care se pot deschide cu o singură mână, astfel încât copilul să poată fi bine susținut în cazul unei coliziuni. De asemenea, el trebuie să poată fi eliberat rapid dacă este nevoie.

Înălțătorul auto


Acesta este recomandat pentru copiii care au depășit din punct de vedere al vârstei, înălțimii sau greutății, faza de utilizare a scaunului auto cu fața spre direcția de mers. Se recomandă, în special copiilor peste 8 ani deoarece îi va ajuta să își poată monta corect centura de siguranță, care trebuie să se așeze peste claviculă și peste coaste. Copiii sunt prea mici pentru a utiliza centura fără acest înălțător, dacă aceasta se poziționează peste gât și peste burtă. Utilizarea centurii în acest fel este periculoasă deoarece zonele moi și organele interne nu sunt protejate în cazul unei coliziuni, putând apărea accidentări grave.

Există trei tipuri de înălțătoare auto, cu spătar, fără spătar și combinate.

  • Primele sunt recomandate în cazul în care mașina în care călătorește copilul are spătarul de la bancheta din spate mai mic, astfel încât nu oferă sprijin pentru gât.
  • Cel de-al doilea tip, înălțătoarele fără spătar, pot fi utilizate dacă bancheta mașinii oferă susținere pe cap, ajungând până la vârful urechilor, cel puțin.
  • Al treilea model de înălțător auto este cel combinat, care include un spătar înalt și un ham în cinci puncte, care este utilizat în locul centurii de siguranță.

Centura de siguranță


Copiii pot utiliza centura de siguranță a mașinii, la fel ca un adult, dacă au trecut în etapa superioară înălțătorului auto, în special din punct de vedere al înălțimii. În plus, trebuiesc respectate reglementările legale în vigoare, referitoare la transportul auto al copiilor. De asemenea, copiii cu vârsta mai mică de 12 ani, nu au voie să călătorească pe scaunul din față, de lângă șofer.

Indiferent dacă utilizezi un scaun auto sau un înălțător, este recomandat ca acesta să fie compatibil cu mașina pe care o conduci. Asta înseamnă că bancheta pe care va fi montat respectivul scaun sau înălțător să fie destul de lată și să aibă o înclinație potrivită, pentru a oferi condiții de siguranță maximă copilului.

Sursa foto: piqsels.com