Timisoara

Scriitorul Francois-Henri Deserable, laureat al Premiului Goncourt – alegerea Romaniei 2017, vine la Timisoara

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 2 luni si 2 saptamani
Vizualizari
327

Reprezentari

DataOraLocatie
Vineri 2 noiembrie 201818:30

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Este în preferințele studenților români francofoni! Cărțile sale s-au aflat pe toate listele marilor premii literare din Franța anul trecut (Goncourt, Renaudot, Femina, Médicis, Marele Premiu al Academiei Franceze, Premiul Jean Giono). A primit Premiul Goncourt – Alegerea României, iar acum vine să-și întâlnească cititorii !

Scriitorul François-Henri Désérable vine în România la invitația Institutului Francez și a editurii Humanitas Fiction. Acesta se va afla la Timișoara vineri, 2 noiembrie, de la 18:30, la librăria La Două Bufnițe, pentru a-și lansa romanul „Un certain monsieur Piekielny” – „Un anume domn Piekielny”în limba română. Cartea premiată va fi prezentată de criticul literar Vasile Popovici.
François-Henri Désérable se reîntoarce în romanul său, cu pasiune, pe urmele celebrului scriitor Romain Gary (Roman Kacew, pe numele său adevărat), al cărui roman autobiografic Promisiunea zorilor l-a marcat, iremediabil, literar şi biografic. Fascinat de un personaj misterios care apare în cartea lui Gary, Désérable porneşte în căutarea adevăratei identităţi a domnului Piekielny, vecin de imobil cu micul Roman Kacew, pe vremea când locuia în Vilnius, înainte de a emigra în Franța împreună cu mama sa. Cine era oare acest domn Piekielny, mărunt şi modest, care semăna cu un "şoarec trist"?

Roman poetic şi picaresc în egală măsură, ironic şi livresc, autobiografic pe alocuri, Un anume domn Piekielny este o pledoarie seducătoare pentru literatură, o mărturie care atestă puterea extraordinară a ficţiunii de a crea personaje vii, ce sar din pagină, abolind graniţa dintre imaginar şi real. Sfârşitul lui Piekielny într-o groapă comună unde au fost aruncaţi evrei ucişi de nazişti devine un simbol pentru mulţimea acestor destine anonime întrerupte de atrocităţile istoriei. Romanul este disponibil la Editura Humanitas Fiction, colecția „Raftul Denisei”, în traducerea Adinei Dinițoiu.
Fost jucător de hockey pe gheață, F.-H. Désérable și-a făcut debutul în literatură cu o culegere de nuvele despre Revoluția Franceză. Scriitorul a venit pentru prima dată în România în 2016, la FILIT - Festivalul Internațional de Literatură și Traducere din Iași, pentru a-și prezenta primul roman, „Évariste”, multipremiat în Franța.
Înainte de a ajunge la Timișoara, acesta se va afla la București, unde va fi președinte de onoare al juriului național „Premiul Goncourt – Alegerea României 2018”, alături de Simona Sora. Aflat sub patronajul Academiei Goncourt, proiectul ”Premiul Goncourt – Alegerea României” este organizat pentru al șaselea an consecutiv de Ambasada Franței și Institutul Francez din România. Studenți de la șapte universități din țară, printre care și Universitatea de Vest din Timișoara, se reunesc pentru a citi, analiza și dezbate cele 15 romane din Lista Goncourt și pentru a-și desemna favoritul.


Turneul lui François-Henri Désérable în România este organizat de Institutul Francez și editura Humanitas Fiction.
Partener local: librăria La Două Bufnițe.
Romanul „Un anume domn Piekielny“ de François-Henri Désérable este recomandat de Literomania și RFI Romania.

Filtre

Perioada: Luna curenta