Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Sever Bocu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice
https://euro-instal.ro

Sfaturi pentru vegetarieni si pentru cei care tin post…

Detalii

Social links
Categorie
Stil de viata
Modificat
acum 3 ani si 2 luni
Vizualizari
1903

Voteaza & Distribuie

Prezentare

”Cea mai bună sursă de proteină este carnea”, unul dintre miturile demolate de industria de creștere a animalelor și de industria de prelucrare a cărnii din zilele noastre. Dacă animalele ar crește în mediul lor de viață, firesc, cu siguranță numărul lor ar fi exact atât cât să le avem în dietă, din când în când. Iar calitatea proteinelor din astfel de carne ar fi prețioasă, așa este, însă mult mai rară, exact ca pe timpul bunicilor și străbunicilor noștri de la țară. Industrializarea și cele peste 18.000 de chimicale folosite astăzi fac ca sursele actuale de carne șă nu mai reprezinte o alternativă sănătoasă sau apreciată de proteină. Nici pe departe, industria de prelucrare a cărnii fiind incriminată de declanșarea numeroaselor maladii, printre care și cancerul.

Renunțarea la carne presupune procurarea proteinelor și a vitaminei B12, - atât de controversată în ultimul timp ca și proveniență! -, numai din surse vegetale sau din lactate, ceea ce inițial poate părea dificil, însă, obișnuințele culinare nu sunt chiar atat de greu de schimbat atunci când avem o preocupare spre cunoaștere și evoluție personală.

Proteinele sunt foarte importante în dieta noastră, ele ajutând nu numai la ce se gândesc mulți dintre noi, adică la ”forme musculare evidente”, ele sunt cele care structurează neurotransmițătorii, hormonii organismului, tot ce reprezintă practic structură, din fiecare celulă a corpului nostru. Noi suntem o masă de celule, interdependente una de altă și conectate la un nivel greu încă de explicat de către știință.

Alimentele care nu trebuie sa lipseasca din meniul vegetarienilor…
  1. Atât cei ce sunt omnivori, cât și cei ce consumă doar produse de origine vegetală, ar fi bine ca nucile să facă parte din dieta zilnică. Sunt proteoleaginoase, cu elemente minerale și bogate în vitamine, antiinflamatoare, antioxidante, antitumorale, ajută digestia și protejează de bolile cardiovasculare. Adăugate în salate, nucile ajută la stimularea și energizarea metabolismului, dar și la arderea rapidă a grăsimilor. Nucile sunt ”aliment medicament”, de prețuit și servit zilnic, într-o doză de 3-5 nuci, zilnic.

  1. Lintea este una dintre cele mai accesibile si sănătoase surse de proteine de calitate. O porție de 100 de grame conține 26 de grame de proteine, în plus o singură porție de linte (200 de grame), aduce 60% din cantitatea zilnică necesară de fier. Tot lintea este o sursă excelentă de fibre solubile, care au ca și beneficii: reduc colesterolul, protejeaza inima, combat constipația.

  1. Năutul. Fie consumat sub forma de falafel, fie că îl transformăm în humus sau îl consumăm cu o salată de pătrunjel, năutul ar fi bine să fie o constantă în meniul fiecăruia. Este foarte bogat în proteine, fibre, magneziu si fier. La o cană de năut avem în jur de 16 grame de proteine. Fierul din boabele de naut produce energie, iar magneziul sporește cantitatea de enzime care produc antioxidanți.

  1. Semințele de cânepă. Proteina din cânepă conţine toţi cei 21 de aminoacizi cunoscuţi, inclusiv cei 8 aminoacizi esenţiali pe care organismul uman adult nu îi poate produce (leucina, lizina, metionina, fenilalanina, triptofanul, valina şi treonina). Nu mai puţin important este conţinutul crescut de acizi Omega 3 şi Omega 6 din compoziţia lor. Aceste substanţe sunt extrem de benefice pentru sănătatea inimii, ajută la dezvoltarea creierului la copii, reduce inflamaţiile din corp şi ameliorează durerile articulare, scade nivelul de colesterol, reglează tensiunea arterială şi scade riscul de dezvoltare a numeroase boli asociate. Pentru că organismul nostru nu poate produce singur aceşti doi acizi graşi, este foarte important să ne procurăm aceste substanţe din alimentaţie, iar astfel de alimente bogate în Omega 3 şi Omega 6 sunt: uleiul de in, cânepă, rapiţă, nuci, chia, somon, macrou, sardine, seminţe de cânepă.

  1. Semințele de chia sunt foarte bogate în acizi grași omega 3, mult mai mult decât semințele de in. Sunt atât de bogate în antioxidanți încât nu se deteriorează și pot fi păstrate pentru perioade mai lungi de timp fără a deveni râncede. Dacă semințele de in necesită a fi sparte înainte de a fi consumate pentru a putea fi digerate, semințele de chia nu necesită acest lucru pentru că se digeră foarte ușor. Au un procent ridicat de fibră, calciu, fosfor, magneziu, mangan, fier, zinc. Semințele de chia conțin mai multe proteine decât cerealele și, spre deosebire de acestea, este o proteină completă, ceea ce înseamnă că aminoacizii esențiali se găsesc într-un raport echilibrat. Conțin de 5 ori mai mult calciu decat laptele, de 3 ori mai mulți antioxidanți decât afinele, de 3 ori mai mult fier decât spanacul.

  1. Fasolea, indiferent ca e roșie, albă sau neagră, este bogată în proteine de bună calitate și în fier. De asemenea, fasolea are puține grăsimi, un număr rezonabil de calorii, foarte puțin sodiu și este, în schimb, bogată în fibre, carbohidrați complecși și o cantitate moderată de acizi grași. Fasolea reglează glicemia și ține foarte bine de foame, oferind o senzație de sațietate pe termen lung.

  1. Leguma minune pentru că reprezintă o sursă completă de substanțe nutritive, de la vitamine la proteine de bună calitate și minerale. Soia este una dintre cele mai importante surse de proteine vegetale, având aceeași concentrație de proteine ca și produsele de origine animală. O cană cu boabe de soia aduce 57 la sută din cantitatea de proteină recomandată zilnic, în cadrul unei diete sănătoase. De asemenea, tofu, laptele de soia sunt alimente bogate în proteine, sănătoase și foarte bune la gust.

Nu este greu să renunți la carne, chiar și pentru o perioada scurtă de timp, în schimb este foarte important să suplinești dieta zilnică cu aceste alimente, să studiezi acest domeniu pentru a putea să rămâi echilibrat, dpdv al numărului optim de nutrienți necesari zilnic. Dintre cele amintite mai sus, gândește-te ca zilnic să consumi 2-3 dintre ele și toate se vor desfășura absolut firesc și normal în corpul tău!

Și, nu uita, carențele nutriționale de azi reprezintă bolile organismului de peste 10 ani!
Mereu alegeri conștiente în viața de zi cu zi, în dieta zilnică!

Autor

Anunt Diamant Euroinstal - Bulevardul Liviu Rebreanu

Euroinstal Timisoara - Bulevardul Liviu Rebreanu
https://euro-instal.ro