Timisoara

Simpozionul Elfriede Jelinek & Herta Müller

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 2 ani si 9 luni
Apartine de
Teatrul German de Stat
Vizualizari
713

Reprezentari

DataOraLocatie
Joi 9 iunie 2016 - Vineri 10 iunie 2016

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Simpozionul Elfriede Jelinek & Herta Müller

Platforma de cercetare Elfriede Jelinek și Centrul de cercetare Elfriede Jelinek organizează la Teatrul German de Stat din Timișoara (TGST) în 9 și 10 iunie 2016 un simpozion interdisciplinar cu titlul „SCHREIBEN ALS WIDERSTAND. Elfriede Jelinek & Herta Müller“ [„SCRISUL CA REZISTENȚĂ. Elfriede Jelinek & Herta Müller“].

Platforma de cercetare Elfriede Jelinek și Centrul de cercetare Elfriede Jelinek dezvoltă din primăvara anului 2015 alături de universități din România și de diferite instituții româno-austriece un proiect intercultural despre Elfriede Jelinek și Herta Müller, ambele laureate ale Premiului Nobel pentru Literatură.

În cadrul proiectului, Jelinek și Müller sunt înfățișate ca autoare care își exprimă public identitatea politică prin atitudine și angajament și care analizează în opera lor teme precum dictatura, totalitarismul și represiunea – ele fiind astfel sancționate și etichetate ca „Nestbeschmutzerinnen“ [„Defăimătoare ale cuibului“]. Se vor discuta de asemenea și contextul, sistemele politice din Austria și din România și evoluția lor până în prezent, precum și raportul dintre aceste două țări.

După două simpozioane la București (22 – 23 mai 2015) și la Viena (26 – 27 noiembrie 2015), al treilea eveniment are loc la Timișoara. Continuând rezultatele primelor două conferințe, se va tematiza modul în care Jelinek și Müller își poziționează public identitatea politică și se vor discuta manifestări de teatru ce pot fi văzute pe scene importante din spațiul de limbă germană, dar și din România. În plus, studenți români vor prezenta transpuneri în scenă ale eseurilor politice scrise de cele două autoare. Simpozionul este conceput ca un dialog intercultural între experți din Austria și România.

La acest eveniment colaborează cercetători și oameni de cultură precum Michael Thalheimer,
Rita Thiele, Grazziella Predoiu, Eleonora Ringler-Pascu, Ana Drezga și Maria Irod.