Timisoara

Anunt Diamant PFS Cleaning

PFS Cleaning Timisoara - curatenie industriala in Timisoara, Craiova, Targu Jiu, Turnu Severin, Oradea, Arad - alpinism utilitar, vanzare produse curatenie, curatenie pentru birouri, curatenie pentru hale, curateniedupa constructori, spalat mocheta cu monodisc
https://pfscleaning.ro

Stadiul implementării tehnologiei 5G în România

Stadiul implementării tehnologiei 5G în România

Detalii

Categorie
Stiri Tehnologie
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Vizualizari
944

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Multe țări de pe întreaga planetă lucrează la implementarea tehnologiei 5G pentru a rămâne relevanți în privința economiei globale. Am verificat mai multe studii și statistici, iar toate arată același lucru: până în anul 2035, tehnologia 5G va crea zeci de milioane de job-uri și va ajunge să aibă o cotă de piață de peste 10.000 de miliarde de dolari (10 trilioane).

Deși mai multe țări au anunțat că vor începe dezvoltarea infrastructurii de 5G, doar câteva dintre ele se află au reușit să implementeze și să testeze cu succes noua tehnologie.

Ce este tehnologia 5G?


5G este o rețea wireless care se dorește să fie implementată la nivel global, fiind mult mai rapidă și mai bună din multe puncte de vedere față de tehnologia precedentă, deși are câteva dezavantaje. Dar, pe măsură ce vor fi investiți mai mulți bani și se vor efectua mai multe cercetări, tehnologia se va îmbunătăți și va deveni noul normal pentru mulți dintre noi. 5G are potențialul să ofere viteze incredibil de mari, cu o latență (timp de răspuns) foarte rapid, iar doar aceste două aspecte pot schimba lumea în moduri pe care nu ni le-am putut imagina până acum.

Să ne imaginăm, astfel, următorul exemplu: o persoană are nevoie de urgență să fie operată și nu există decât câțiva doctori capabili să o facă. Avem capacitatea să o facem din punct de vedere tehnologic. Avem roboți și multe alte unelte extrem de precise care pot efectua operația, dar, în exemplu nostru, ele trebuie să fie controlate de un doctor. Cu tehnologia actuală 4G, acest lucru este imposibil, din cauza timpului de răspuns.

Chiar și câteva zeci de milisecunde este extrem de mult, e o întârziere în reacție ce poate cauza multe probleme asupra pacientului. 4G are o latență de 50 ms, în timp ce 5G poate ajunge și la 1 ms. De fapt, ne putem uita împreună, pe scurt, la modul cum a evoluat rețeaua 5G și de unde a început aceasta.

Ce înseamnă G, cum a evoluat și cum a început tehnologia


Acronimul „G” înseamnă „generație”, iar aici amintim despre 1G, 2G, 3G, 4G și 5G. Fiecare dintre ele sunt definite de un set de standarde ce au fost implementate de rețelele de telefonie mobilă, iar acestea conduc, practic, viteza și stabilitatea întregii structuri. Vom afla în scurt timp cât de mari sunt diferențele dintre fiecare generație și de ce 5G-ul este o inovație care ne va schimba viața și ne va modela viitorul.

1G

Prima tehnologie de telefonie mobilă a fost implementată în anul 1970 și avea o viteză maximă de 2.4 kbps, ceea ce înseamnă aproximativ 0.002 Mbps. Ca și în cazul tuturor generațiilor, implementarea tehnologie s-a făcut gradual, cu multe dintre standarde aplicate după anul 1975.

2G

2G a început să fie implementat în anul 1980 și a adus inovații incredibile la acea vreme. Viteza maximă de transfer a ajuns la 64 kbps (0.06 Mbps), fiind de aproximativ 30 de ori mai mare. Practic, cu tehnologia 1G semnalul transmis era unul analog, în timp ce 2G folosea semnale radio digitale. Conceptele de CDMA și GSM au fost implementate pentru prima dată în 2G, acest aspect fiind necesar pentru a adăuga un strat de siguranță apelurilor și mesajelor efectuate.

3G

Generația 3 a adus cele mai multe și inovative tehnologii pe care le folosim și în ziua de astăzi. 3G poate suporta viteze de până la 21 Mbps (20.000 kbps), adică de aproximativ 300 de ori mai mare față de generația precedentă.

4G

Tehnologia 4G este extrem de diferită față de exemplele precedente și ea a fost implementată datorită dezvoltării tehnologice incredibile pe care am avut-o de-a lungul ultimilor 10 ani. Ea a fost adoptată în anul 2010, iar viteza maximă a 4G-ului este de 100 Mbps, dar în anumite condiții ea poate ajunge și la 1000 Mbps.

5G

Viteza generației a 5-a începe de la 1000 Mbps (1Gbps), dar conform tuturor testelor, ea poate ajunge la 35.46 Gbps, ceea ce înseamnă o creștere de 30x față de 4G. Dar nu aici avem cele mai mari beneficii, ci la timpul de răspuns. La fel cum am exemplificat mai devreme, latența este atât de mică încât se poate efectua o operație chirurgicală cu un pacient în China, în timp ce doctorul specializat controlează robotul din S.U.A.

În ce stadiu se află România cu implementarea tehnologiei 5G


Pandemia a oprit dezvoltarea infrastructurii 5G în intreaga lume, nu doar în România. Dar, cu toate acestea, tehnologia a fost implementată în 9 orașe din țară, dar există câteva probleme de natură legislativă. România a încheiat un acord cu S.U.A., unde s-a exclus folosirea infrastructurii create de Huawei. Știm cu toții motivul pentru care Huawei este atacat de guvernul american, dar nu cunoaștem toate efectele acestuia. Pentru a putea înlocui toată infrastructura creată de gigantul din China, statul român va trebui să investească miliarde, dacă nu zeci de miliarde de Euro. Deși acest aspect nu pare să fie practic într-o recesiune, lucrurile nu stau chiar așa. La fel cum am spus la începutul articolului, adoptarea noii tehnologii va aduce de la sine o sumedenie de joburi și va mări cota de piață de minimum 10 ori (în prezent e de minimum 100 miliarde Euro, dar ea are potențialul să crească până la 100x în următorii 15 ani).

Care sunt orașele care au, în prezent, infrastructură pentru 5G


Avem în total nouă orașe ai căror locuitori se pot bucura de 5G: București, Constanța, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova, Ploiești, Brașov și Oradea. Din păcate, totuși, infrastructura nu este într-atât de dezvoltată în aceste orașe, iar autoritățile din România au amânat procesul de extindere, în mare parte din cauza pandemiei. Dar nu toate orașele se bucură de același nivel de acoperire. Cea mai dezvoltată infrastructură o găsim în București, în timp ce Cluj, Brașov, Ploiești și Iași se află cumva la egalitate. Pe locul 3 în acest top găsim Timișoara și Constanța, în timp ce Oradea și Craiova au cei mai puțini stâlpi 5G pe teritoriul lor.

Avem și alte motive legate de amânare?


Deși România a semnat un acord cu S.U.A. privind relația cu Huawei, Uniunea Europeană a dat, practic, mână liberă oricărei țări să decidă singuri dacă vor să colaboreze sau nu cu gigantul chinez. Problema e că România are majoritatea infrastructurii dezvoltate de Huawei, din cauza contractului de colaborare pe care aceștia îl au cu Rcs&Rds, liderul pieței din țara noastră în servicii de televiziune și Internet.

Așa cum suntem obișnuiți de mult timp, vom fi ultimii care vom beneficia de noile tehnologii și vom rata startul unei creșteri economice iminente. Și nu e vorba doar de noi sau a lipsei de interes din partea autorităților.

Pentru a putea dezvolta și implementa orice tip de tehnologie, este nevoie de o infrastructură deja bine stabilită, în toate ariile, mai ales când vorbim de cea legată de străzi. Avem nevoie de autostrăzi bune care să lege marile orașe din România, pentru a putea transporta cât mai eficient și mai sigur orice bun, nu doar echipamente pentru crearea infrastructurii 5G.

Anunt Diamant Euroinstal - Bulevardul Liviu Rebreanu

Euroinstal Timisoara - Bulevardul Liviu Rebreanu
https://euro-instal.ro