Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Calea Aradului

Euroinstal Timisoara - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro

Studiu 2020: Consumul de cafea stimulează memoria pe termen mediu și lung

Studiu 2020: Consumul de cafea stimulează memoria pe termen mediu și lung

Detalii

Categorie
Stil de viata
Modificat
acum 1 an si 2 luni
Vizualizari
1525

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Un studiu publicat recent în revista Nature Neuroscience a analizat efectele cafeinei pentru sănătate. Rezultatele studiului au subliniat faptul că un consum regulat de cafea (ce determină o doză optimă de cafeină) stimulează memoria pe termen mediu și lung. Mai multe informații interesante despre acest studiu, chiar în rândurile de mai jos:

Care au fost premisele demarării acestui studiu?


Studiul a fost întreprins de o echipă de cercetători de la Universitatea John Hopkins din Baltimore, condusă de profesorul Daniel Borota. Rezultatele studiului realizat de aceștia vin să completeze rezultatele unor teste asemănătoare, realizate în trecut. Chiar dacă cercetările anterioare s-au concentrat pe importanța cafeinei ca amplificator cognitiv, nu s-a făcut nicio referire la importanța acesteia pentru stimularea memoriei pe termen lung.

Cum a decurs studiul privind rolul cafeinei pentru memorie?


Studiul de față a fost realizat pe un eșantion format din 160 de participanți, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani. Iată principalele etape în care s-a desfășurat acesta:

Prima zi a studiului

Pacienții au fost supus unui prim experiment, în cadrul căruia le-au fost arătate imagini cu diferite obiecte, cerându-li-se să le sorteze după utilitatea lor - obiecte de interior / obiecte de exterior. La aproximativ 30 de minute de la finalizarea acestei cerințe, participanților la teste le-au fost administrate, la întâmplare, pilule cu 200 mg de cafeină sau pilule cu efect placebo.

A doua zi a studiului


Participanților le-au fost arătate pentru încă o dată imaginile din ziua precedentă, însă și unele noi, “strecurate” la întâmplare printre cele văzute deja. Aceștia au fost rugați să plaseze imaginile vizualizate în una dintre următoarele trei categorii: imagini vechi / imagini noi / imagini similare cu cele din ziua precedentă.

Ce a relevat studiul privind rolul cafeinei pentru memorie?


Ambele grupuri de participanți au reușit să distingă cu acuratețe imaginile vechi de cele noi. Este important de precizat faptul că cercetătorii au descoperit că pacienții cărora le-a fost administrată cafeina cu o zi în urmă au reușit să identifice mult mai bine imaginile similare, comparativ cu pacienții cărora le-au fost administrate pilulele placebo. Exerciții ulterioare au fost realizate pe același grup de participanți (18 - 30 de ani), utilizându-se doze de 100 mg și 300 mg de cafeină. Noile rezultate au arătat că performanțele au scăzut, în cazul testării cu pilule de 100 mg cafeină, însă nu s-a observat niciun fel de îmbunătățire, în cazul testării cu pilule de 300 mg cafeină.

“Este necesară o doză de cel puțin 200 mg de cafeină pentru a observa efectul acesteia asupra consolidării memoriei”, au concluzionat autorii acestui studiu. Mai mult decât atât, același studiu a mai arătat faptul că nu au putut fi identificate modificări semnificative în comportamentul pacienților, în cazul în care acestora li s-a administrat cafeina cu o oră înainte de efectuarea testului.

Care ar putea fi explicațiile din spatele acestor rezultate?


Cercetătorii de la Universitatea John Hopkins din Baltimore sunt de părere că la baza acestor descoperiri s-ar afla un aspect cât se poate de interesant: memoria pe termen lung poate fi îmbunătățită cu ajutorul cafeinei din cafea, deoarece prezența acestui derivat purinic poate împiedica oprirea funcției noradrenalinei-hormon, cu efecte pozitive asupra memoriei pe termen lung. În lipsa cafeinei, această funcție poate fi blocată de o moleculă numită adenozin.

Concluzionând, realizatorii acestui studiu au afirmat că “întreabările pe care ni le-am pus sunt de o importanță critică, având în vedere utilizarea pe scară largă a cafelei și interesul față de componentele sale, atât ca amplificatori cognitivi, cât și ca neuroprotectori”.

Sursa: Medical News Today


Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/cafea-ceasca-de-cafea-2358388/

Anunt Diamant Salsa Rebels

Salsa Rebels Timisoara ofer cursuri de salsa, bachata, kizomba si cha cha.
https://salsarebels.ro