Timisoara

Sultanitul mineral natural sau sintetic?

Detalii stire

Categorie
Stiri editorial
Modificat
acum 1 luna si 2 saptamani
Apartine de
Centrul Gemologic Roman
Vizualizari
90

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Una dintre cele mai îndrăgite și spectaculoase pietre este Sultanitul. Sultanitul are proprietatea spectaculoasă de a-și schimba culoarea semnificativ în verzui și maroniu la expunerea cu lumina albă, caldă și U. V. Este bine de știut că numele de sultanit reprezintă o denumire comercială pentru piatra sintetică care are proprietatea de a schimba culoarea.

În majoritatea cazurilor sultanitul întâlnit în bijuterii este sintetic, făcut în laborator de mâna omului. Cu toate acestea sultanitul sintetic este foarte plăcut ochiului iar culorile sunt mai intense decât la diasporul natural. Sultanitul este identificat greșit cu Diasporul care este un mineral natural. Sultanitul este un silicat format din sticlă artificială cu un conținut ridicat de oxid de plumb PbO. Din punct de vedere comercial sultanitul este numit intenționat diaspor deși acest lucru este total greșit. Sultanitul este transparent, are duritatea 6 pe scara lui Mohs și prezintă ca și caracteristică fractura concoidală specifică sticlei.

Diasporul

Diasporul cunoscut ca diasporit sau csarit și este un mineral natural cu structură lamelară dificil de șlefuit și fațetat cu o duritate relativ mare de 6,5-7 pe scara lui Mohs. Diasporul are proprietatea de a -și schimba culoarea cu o slabă intensitate la expunerea cu diferite tipuri de lumină directă și U.V. Diasporul provine din limba greacă și înseamnă ,,diasporă,, și este o gemă naturală care provine în principal din Turcia, cu toate că a fost descoperit pentru prima oară în Rusia și Statele unite ale Americii în anul 1801. Diasporitul (diasporul) este una dintre puținele geme naturale alături de alexandrit care prezintă proprietatea de schimbare a culorii. Este bine de știut că numele de sultanit este o denumire comercială pentru piatra sintetică.

Diferențe vizuale

Diasporitul natural prezintă clivaje orizontale și incluziuni naturale vizibile cu ochiul liber. Sultanitul sintetic nu prezintă incluziuni vizibile și clivaje.

Prețul

Valoarea comercială a diasporitului în general este cuprinsă între 50 și 200 dolari/carat în funcție de intensitatea culorii, forma și transparența acestuia. Valoarea comercială a sultanitului este de la 5 dolari la zeci sau chiar sute de dolari pentru o piatră de sultanit în ciuda originii sale artificiale.

Diasporitul și sultanitul se identifică și certifică de către gemologi.

Drd. Gemolog specialist David Giurgiu