Timisoara

Tanara care are „Ceva de Spus” la Geneva

Tanara care are „Ceva de Spus” la Geneva

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 7 ani si 10 luni
Vizualizari
657

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Tânăra care are „Ceva de Spus” la Geneva

Elisabeta Moldovan, copreședinta Asociației Ceva de Spus, organizație fondată la Timișoara, va susține o intervenție la nivel înalt la Geneva în cadrul sesiunii Națiunilor Unite, făcând recomandări Comitetului responsabil de Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități. În cadrul acestui eveniment, tânăra în vârstă de 36 ani, dintre care 23 trăiți în orfelinate, va prezenta modul defectuos în care România a investit fondurile europene în reabilitarea instituțiilor rezidențiale pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și tertipurile folosite de autorități pentru a atrage aceste fonduri.
Rețeaua Europeană pentru Viață Independentă (ENIL), împreună cu alte două organizații, va organiza în 3 octombrie 2014 la Geneva „side -event-ul” „Asta numiți viață independentă?”.
„Am trăit 23 de ani în diferite orfelinate și instituții rezidențiale pentru persoanele cu dizabilități intelectuale. Acum monitorizez viața beneficiarilor din aceste locuri și din păcate nu s-au schimbat multe. Bătăile și abuzurile în continuare sunt la ordinea zilei, oamenii sunt închiși și nu au niciun drept de decizie. România nu respectă convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, iar eu voi face tot posibilul pentru ca acești oameni să trăiască în comunitate ca și mine” , declară copreședinta asociației Ceva de Spus
Tot în cadrul acestei întâlniri, vor avea loc dezbateri privind respectarea Articolului 19, al Convenției ONU: ”Statele Părţi la această Convenţie recunosc dreptul egal al tuturor persoanelor cu dizabilităţi de a trăi în comunitate, cu şanse egale cu ale celorlalţi, şi vor lua măsuri eficiente şi adecvate pentru a se asigura că persoanele cu dizabilităţi se bucură pe deplin de acest drept şi de deplina integrare în comunitate şi participare la viaţa acesteia[…]”
De altfel, se vor face recomandări privind modul cum trebuie interpretată viața independentă în Statele Părți care au semnat Convenția ONU.
La întâlnire va participa și domnul Jan Jarab, reprezentantul regional al Europei la Bruxelles a Comisariatului pentru drepturile omului din cadrul Națiunilor Unite.
Ceva de Spus este o asociație de autoreprezentanți constituită cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu dizabilități. Termenul autoreprezentant se referă la o persoană cu dizabilități care își comunică opinia și își solicită ferm drepturile încomunitate.