Timisoara

TCM-iștii au sărbătorit 60 de ani de existență la UPT

Detalii stire

Categorie
Stiri educatie
Modificat
acum 3 ani si 3 luni
Vizualizari
355

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

TCM-iștii au sărbătorit 60 de ani de existență la UPT

Amfiteatrul 150 al Facultății de Mecanică din cadrul Universității Politehnica Timișoara s-a umplut, în 24 mai 2018, de cadre didactice și foști sau actuali studenți ai specializării TCM, care a aniversat 60 de ani de existență a specializării în UPT.
Reprezentanți ai altor universități care au această specializare au venit pentru a transmite mesaje de felicitare cu ocazia aniversării, absolvenți de TCM, mulți ajunși acum în conducerea unor companii multinaționale sau naționale, cadre didactice, foste sau actuale, au depănat amintiri legate de anii de studenție. S-a amintit, cu această ocazie, faptul că specializarea TCM de la Universitatea Politehnica Timișoara, care, în decursul timpului, a dat peste 3.000 de absolvenți, este și prima din țară care a înființat specializarea Mecatronică, cea care a creat primul robot didactic și primul robot industrial.
Interesul mereu crescând pentru construcția de maşini a diferitelor întreprinderi din zonă a impus crearea în cadrul Facultății de Mecanică din Timişoara a specializării de Tehnologia Construcțiilor de Maşini (TCM), ca învățământ de zi cu o durată de 5 ani. Astfel, în anul universitar 1957-1958 a fost înființat anul IV TCM, iar prima serie de ingineri TCM a finalizat studiile în anul 1959. Printre absolvenții acestei prime serii au fost prof. emerit dr.ing. Ioan Carțiș, rector al Universității Politehnica Timişoara (1996-2004), care a și fost prezent la eveniment, și prof.dr.ing. Ioan Micșa. Primul șef de catedră, înființată în anul 1960, a fost prof. emerit dr. ing. Gheorghe Savii, care a fost și decan al Facultății de Mecanică (1967-1974).
Specializarea TCM s-a dezvoltat continuu, atingând un apogeu la mijlocul anilor `80, când jumătate din studenții Facultății de Mecanică, la toate formele existente (ingineri și subingineri, zi și seral) erau TCM-iști! După o perioadă de regres, imediat după Revoluția din 1989, specializarea a înregistrat o creștere, iar la momentul actual nu reușește să facă față cererii venite din piața muncii. În prezent, mulți dintre studenți sunt angajați de mari companii încă din anii II sau III.
De altfel, viitorul specializării TCM la Universitatea Politehnica Timișoara pare asigurat în condițiile în care, la ultimul concurs național de profil, cei cinci studenți ai UPT au luat aproape toate premiile.