Timisoara

Teodora Ciucur

Detalii articol

Categorie
Articole arta / cultura
Modificat
acum 8 ani si 10 luni
Vizualizari
2139

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Teodora Ciucur este absolventa a Academiei de Muzica din Bucuresti, sectia teoretica. A studiat canto particular cu M. Grebenisan si V. Tarjany. Calitatile vocale de exceptie, inteligenta, o educatie muzicala solida definesc personalitatea artistei, solista a Operei Romane din Timisoara, profesoara de canto, lied si oratoriu la Universitatea de Vest din Timisoara. Ciucur a interpretat rolurile principale din operele Traviata, Boema, Norma, Madama Butterfly, Fidelio, Faust, si din operete de Strauss, Kálmán etc.

Artista colaborat deseori in repertoriul vocal-simfonic cu Filarmonica „George Enescu“ si formatiile Radioteleviziunii Romane, precum si cu majoritatea orchestrelor simfonice din tara. Dupa 1989 incepe si o bogata cariera internationala cu turnee de opera si concert in Franta, Italia, Elvetia, Germania, Austria, Croatia, Belgia si Spania.

Aparitiile sale au fost comentate elagios de catre presa: Darmstadter Echo noteaza dupa participarea artistei in oratoriul Messiah de Händel urmatoarele: „...timbrul elegant, interpretarea convingatoare a ariilor de soprana cu o puternica bucurie. Impresionante au fost si coloraturile ei sigure, aparent fara efort care au conferit concertului o stralucire aparte.“ Ziarul Midi Libre – Montpellier dupa recitalul de lieduri, referindu-se la maiestria sopranei romance nota: „...o voce atat de frumoasa pura si mistica, in care subtilitatea, sensibilitatea se intrepatrund cu vigoarea, am putea-o numi \'imperiala\'.“