Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Bulevardul Liviu Rebreanu

Euroinstal Timisoara - Bulevardul Liviu Rebreanu
https://euro-instal.ro

Terapia vizuală - o metodă inovatoare pentru tratarea strabismului la copii și adulți

Terapia vizuală - o metodă inovatoare pentru tratarea strabismului la copii și adulți

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Vizualizari
675

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Strabismul poate avea mai multe cauze. Unele forme de strabism pot fi cauzate de probleme apărute la nivelul mușchilor oculari. Acestea pot avea loc fie în zona nervilor care controlează acești mușchi, fie la nivelul procesării corticale a informațiilor vizuale ce sunt transmise prin nervii optici ai creierului.

Unele persoane se nasc cu strabism, în timp ce, în alte cazuri, boala este dobândită mai târziu. Dacă în oftalmologia pediatrică succesele sunt frecvente și palpabile, în strabismul adulților există păreri controversate, legate de tratament. Deși majoritatea medicilor sunt de acord că intervenția chirurgicală trebuie să fie ultima alternativă, după ce s-au încercat metode mai puțin invazive, pacienții continuă să se întrebe ce tratament pentru strabism va da cele mai bune și mai stabile rezultate. Un lucru trebuie reținut - strabismul se vindecă.

Tratamentul strabismului

Tratamentul pentru strabism trebuie să aibă ca scop atât restabilirea alinierii oculare adecvate, cât și îmbunătățirea acuității vizuale, obținerea și menținerea binocularității și eliminarea diplopiei. Formele de tratament recomandate de medicul specialist variază în funcție de tipul de strabism și de gradul de severitate al bolii.

Tratamentul complex al strabismului ajută la păstrarea sau refacerea cât mai multor funcții vizuale. Astfel, pacienții pot opta pentru purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact, folosirea unui plasture, tratamentul medicamentos, exercițiile ortoptice și terapia vizuală sau, în ultimă instanță, intervenția chirurgicală.

Purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact ajută la alinierea axelor oculare și la corectarea vederii pentru ochiul cu probleme. Corectarea viciilor de refracție este recomandată cât mai devreme, chiar și la copiii mai mici de un an. Pentru a reduce deviația ochilor și efectele strabismului, este recomandată purtarea constantă a lentilelor.

Ochiul dominant poate fi acoperit cu un plasture (ocluzor), pentru a forța folosirea ochiului slab. Recomandările medicului în legătură cu durata și frecvența purtării ocluzorului trebuie strict respectate. Purtarea insuficientă nu va da rezultate, iar cea excesivă poate duce la apariția ambliopiei la ochiul care era inițial mai puternic.
Tratamentul medicamentos constă în administrarea de picături. Picăturile se administrează tot în ochiul dominant pentru a blura imaginile care ajung la creier prin el și pentru a forța folosirea ochiului cu strabism și acuitate vizuală scăzută.

Un alt tratament în strabism este injectarea de toxină botulinică. Aceasta împiedică, pe o perioadă de câteva luni, contracțiile musculare. Prin administrarea sa, mușchii oculari se relaxează, iar musculatura din partea opusă globului ocular permite modificarea poziției ochiului. Toxina botulinică este indicată și ca tratament suplimentar în cazul intervențiilor chirurgicale care nu au corectat în întregime deviațiile globului ocular. Nu este recomandată în toate cazurile și poate necesita mai multe injecții. Ca un efect secundar, poate determina apariția unor alte probleme oculare.

Intervenția chirurgicală - când și cum funcționează

Momentul realizării operației depinde de cel al diagnosticării. De exemplu, strabismul congenital, care apare în primele șase luni de viață, se recomandă a fi operat cât mai repede, altfel, copilul nu mai dezvoltă vederea binoculară normală. În acest caz, poate fi nevoie de mai multe intervenții. Atunci când strabismul apare la maturitate, operația reprezintă o soluție doar după ce alte forme de tratament (ochelari de vedere, ocluzie, picături) au fost utilizate fără succes.

De asemenea, operația nu poate fi evitată în cazul în care unghiul de strabism este mare. Dar și în aceste cazuri de deviație mare a ochilor, este important: chirurgia să meargă în paralel cu terapia vizuală, pentru a evita recidivele strabismului și pentru a crește acuitatea vizuală a ochiului deviat. Cum am mai spus, operația are doar rezultat estetic, nu îmbunătățește și vederea.

Exerciții ortoptice. Terapia vizuală

Exercițiile ortoptice sunt indicate în cazurile de strabism care nu necesită operație imediată sau post-operator, pentru a grăbi recuperarea. Aceste exerciții au drept rezultat educarea vederii obișnuite, cu alte cuvinte, persoana învață să privească în același timp cu ambii ochi.

Cum funcționează terapia vizuală?

Terapia vizuală
este mult mai complexă decât exercițiile ortoptice care se adresează doar mușchilor extraoculari. Terapia vizuală presupune dezvoltarea funcțională a vederii, de la acuitate vizuală până la procesare corticală și constă într-un set de exerciții computerizate ce au ca scop stimularea ochiului pentru a crește acuitatea vizuală, pentru a îmbunătăți fixarea ochiului strabic și a determina focalizarea concomitentă a imaginilor cu ambii ochi. Astfel, prin terapie vizuală se dezvoltă vederea binoculară, ochii lucrează în echipă și reușesc să privească în aceeași direcție.

Terapia vizuală este indicată în cazurile de strabism cu unghi mic (când deviația nu este foarte mare), dar este important să fie făcută și în cazul strabismelor mari, care au indicație de intervenție chirurgicală pentru alinierea ochilor, atât înainte de operație, cât și după. Operația va alinia ochii, iar terapia vizuală va îmbunătăți vederea ochiului mai slab și va ajuta la procesarea corticală corectă a imaginilor transmise de ochi, prin nervul optic, spre creier. Mai mult, terapia vizuală va scădea semnificativ riscul recidivării strabismului, pentru că, din nefericire, după operație foarte multe strabisme recidivează.

Exercițiile sunt gândite ca niște jocuri, fiind prietenoase și ușor de efectuat. În clinica oftalmologică Optisan, de exemplu, protocolul de tratament este structurat în etape: sesiuni de terapie la clinică și apoi – o serie de ședințe la domiciliu. Toate sesiunile sunt monitorizate de un specialist în terapie vizuală.

Din start, țintele din joc se pot vedea cu ușurință, iar ulterior, odată cu fiecare progres înregistrat, ele devin tot mai complexe. În acest mod, la nivel cerebral se îmbunătățește percepția și procesarea informației vizuale - astfel se ameliorează vederea ochiului afectat și vederea binoculară.

Un aspect important este că în urma ședințelor de terapie vizuală, ochii nu doar că încep să lucreze în echipă, dar se îmbunătățește sensibilitatea la contrast, coordonarea mână-ochi, iar pacientul începe să aprecieze mai bine distanțele în spațiu. Aceste avantaje indubitabil fac din terapia vizuală o metodă de tratament eficient în strabism.

Anunt Diamant PFS Cleaning

PFS Cleaning Timisoara - curatenie industriala in Timisoara, Craiova, Targu Jiu, Turnu Severin, Oradea, Arad - alpinism utilitar, vanzare produse curatenie, curatenie pentru birouri, curatenie pentru hale, curateniedupa constructori, spalat mocheta cu monodisc
https://pfscleaning.ro