Timisoara

Testele rapide pentru Covid: Cat de eficiente sunt si cum pot contribui la limitarea raspandirii virusului?

Testele rapide pentru Covid: Cat de eficiente sunt si cum pot contribui la limitarea raspandirii virusului?

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 5 luni si 1 saptamana
Apartine de
Target Web
Vizualizari
383

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

De la descoperirea primului caz la sfarsitul anului 2019 si pana in prezent, SARS-CoV-2 este unul dintre virusii care au reusit sa puna intreaga planeta pe jar, dar si presiune imensa chiar si asupra celor mai avansate si bine organizate sisteme medicale din lume. Fiind vorba despre o tulpina de virus noua, intelegerea modului in care acesta afecteaza organismul nostru a fost si inca este un proces complex avand in vedere ca specialistii din lumea medicala inca nu cunosc pe deplin detaliile despre acest temut virus. Cu toate acestea insa, in prezent putem spune ca se cunosc numeroase detalii despre modul in care acesta se transmite, despre cele mai comune simptome pe care le provoaca, dar avem totodata si cateva modalitati eficiente prin care putem testa prezenta acestuia in organismul nostru.

Una dintre cele mai comune modalitati prin care se testeaza prezenta Coronavirusului in organism este prin intermediul unui test ce poarta denumirea de RT-PCR. Acesta are capacitatea de a detecta prezenta ARN-ului viral, fiind una dintre metodele cele mai eficiente la care lumea medicala apeleaza pentru a determina daca o persoana este sau nu infectata cu SARS-CoV-2. Concomitent insa, au aparut si testele rapide pentru Covid, teste care pot oferi un rezultat in cateva minute, teste care ne pot ajuta desigur sa limitam mult mai bine raspandirea acestui virus.

Rezultatul testarii apare in cateva minute
Desi RT-PCR este putin mai precis in ceea ce priveste rezultatul, unul dintre dezavantajele majore ale acestui tip de test reiese din faptul ca rezultatele vin in cateva ore cel mai repede si chiar in cateva zile in anumite situatii. Testele rapide pentru Covid au ca si avantaj faptul ca rezultatul apare in general in cateva minute, astfel ca o persoana poate stii de indata daca este infectata sau nu cu noul coronavirus. Acest lucru premite o izolare timpurie a persoanei in cauza, lucru care in general nu se poate intampla in cazul unui test RT-PCR.

Poate fi efectuat cu usurinta acasa sau la birou
Testele rapide pentru Covid au fost special concepute pentru ca populatia sa se poata testa sau autotesta cat mai eficient, astfel incat raspandirea virusului sa se poata limita cat mai bine. Acesta nu necesita cerinte speciale, ci urmarea cu strictete a instructiunilor cu care acestea vin insotite este un lucru suficient pentru a te putea testa. Astfel, nu conteaza daca esti acasa sau la birou, pentru ca acest test este simplu si usor de utilizat si nu necesita in mod obligatoriu prezenta intr-o unitate medicala. Cu toate acestea insa, noi recomandam ca acest test sa fie efectuat de catre personal medical.

Necesita doar o recoltare cu tampon nazofaringian
Tot un avantaj major al acestor teste rapide reiese din faptul ca recoltarea probelor presupune doar utilizarea unui tampon nazofaringian, spre deosebire de testele rapide clasice care presupun aditional si recoltarea unei probe de sange. Un lucru important de retinut insa este faptul ca un astfel de teste trebuie sa se efectueze la o diferenta de 5 zile de la presupusul contant cu o persoana infectata pentru ca rezultatele sa fie cat mai acurate.