Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Sever Bocu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice
https://euro-instal.ro

Top 4 întrebări pe care să le adresați creditorului

Top 4 întrebări pe care să le adresați creditorului

Detalii stire

Categorie
Stiri afaceri - economie
Modificat
acum 4 ani si 6 luni
Vizualizari
545

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Piața de creditare în România este în continuă dezvoltare, doar în luna august a acestui an au fost acordate credite de aproximativ 147 de milione de lei gospodăriilor populației. Cele mai des contractate credite sunt cele bancare - ipotecare/imobiliare sau de consum. Cota de piață a creditele nebancare (IFN) este de asemenea în creștere, în 2018, 11% dintre creditele de consum în lei erau acordate de IFN.

Creditele nebancare sunt de regulă credite rapide, pe termen scurt sau mediu. Condițiile necesare obținerii creditului sunt destul de flexibile, astfel și persoanele cu venit minim pe economie sau persoanele înscrise la Biroul de Credit au posibilitatea să contracteze un împrumut și în plus, nu este necesară prezentarea de garanții. Desigur, această flexibilitate vine cu un preț, iar acel preț este dobânda percepută de creditor.

Numărul IFN-urilor este în continuă creștere, în prezent fiind înregistrate peste 250 de IFN-uri în Registrul General și în Registrul Special BNR. Având atât de mulți creditori disponibili, poate fi o provocare găsirea celui mai avantajos credit, sau creditul potrivit nevoilor dvs. Tocmai de aceea au apărut pe piața românească platforme de comparare împrumuturi. O astfel de platformă este și Moneezy. Moneezy este 100% gratuit, este foarte simplu de folosit și este foarte rapid. Moneezy nu furnizează creditul, ci doar vă prezintă ofertele disponibile și vă redirecționează câtre site-ul IFN-ului ales.

Înainte de accesa un credit, adresați aceste întrebări creditorului:

1. Care este rata dobânzii și valoarea DAE (dobânda anuală efectivă) ?

În cazul creditelor pe termen scurt, rata dobânzi este mai importantă, DAE oferă o bună imagine de ansamblu și poate fi folosit cau un indicator general de comparare, însă costul anual al unui credit pe care o să-l rambursați în 1-3 luni nu este tocmai relevant. Rata dobânzii este foarte importantă, și atenție, unele IFN-uri percep dobândă pe zi, nu pe lună!

2. Există comisione sau taxe adiționale?

Beneficiul cheie oferit de multe IFN-uri este lipsa comisioanelor (de analiză dosar, de administrare cont etc) și a taxelor, însă aceasta nu este o regulă generală. Unele IFN-uri percep în continuare comisione usturătoare de analiză dosar sau administrare cont.

3. Care este costul total al împrumutului?

Acesta este una dintre cele mai importante întrebări. Este esențial să știți câți bani obțineți, și cât rambursați.

4. Care este valoarea dobânzii penalizatoare?

Bineînțeles că nu accesați împrumutul cu gândul de a nu-l rambursa la timp, însă pot apărea situații neprevăzute care să nu vă permită achitarea ratelor conform graficului de rambursare. Pentru astfel de situații este bine să știți care sunt posibilele penalizări și cum vor influența costul total al împrumutului.

După ce cunoașteți răspunsul la toate aceste întrebări, efectuați o analiză a creditelor disponibile, asigurându-vă astfel că decizia de contracta creditul este o decizie informată, iar creditul este unul cu adevărat performant.