Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Calea Aradului

Euroinstal Timisoara - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro

Top afectiuni oculare frecvente si cum se corecteaza acestea

Top afectiuni oculare frecvente si cum se corecteaza acestea

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 2 ani si 6 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
479

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Ochii reprezinta un organ cheie al corpului nostru, ne ajuta sa vedem si sa comunicam cu mediul inconjurator. Exista multe boli oftalmologice. Unele, precum conjunctivita, sunt contagioase si pot fi tratate cu usurinta. Altele, precum miopia, hipermetropia sau astigmatismul sunt tulburari de vedere care pot fi corectate prin purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact.

Nu in ultimul rand, alte patologii oculare sunt legate de varsta, ca de exemplu glaucomul, cataracta sau degenerescenta maculara. Aceste afectiuni modifica iremediabil vederea. Pentru a depista cat mai devreme problemele grave, examenul de referinta il reprezinta examinarea fundului de ochi, procedura efectuata de un medic oftalmolog in cadrul unui control de rutina. Afla din randurile de mai jos despre cinci afectiuni frecvente ale ochilor, precum si modul in care se corecteaza acestea.

1. Miopie


Miopia inseamna ca este afectata vederea la distanta, aceasta fiind neclara, in schimb vederea obiectelor de aproape este buna. Miopia apare din cauza ca forma ochiului este alungita, ceea ce face ca razele de lumina sa se refracte (sa isi schimbe directia) incorect, focalizand imaginea in fata retinei si nu pe retina, asa cum ar trebui (dioptriile sunt cu minus). Astfel, miopia este numita ca fiind un viciu de refractie, fiindca ochiul nu poate focaliza imaginea pe retina. In aceasta categorie intra si hipermetropia (focalizarea luminii este in spatele retinei, dioptrii cu plus) si astigmatismul (imaginea se formeaza in mai multe locuri, dioptrii cilindrice).

Ca si solutii de tratament pentru miopie exista: 1. interventia laser, care aplatizeaza centrul corneei, astfel ii reduce curbura si vederea redevine clara, 2. ochelarii si 3. lentilele de contact. In cazul in care nu iti doresti sa porti ochelari, dar nici sa faci o interventie oculara, opteaza pentru lentile de contact pentru miopie sau hipermetropie de la Lensa.

2. Hipermetropie


Spre deosebire de miopie, hipermetropia se refera la un glob ocular turtit (mai scurt). Persoana vede obiectele de la distanta bine, insa cele de aproape ii sunt neclare. Odata cu inaintarea in varsta si vederea la distanta devine incetosata. Afecteaza adesea persoanele de peste 40 de ani, dar se poate intalni la toate varstele, inclusiv la bebelusi si copii [1].

Solutiile de tratament sunt: 1. interventia laser, unde corneea este modelata la periferie, pentru a se arcui partea centrala, 2. ochelarii si 3. lentilele de contact.

3. Degenerescenta maculara


Degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV) apare de regula la persoanele care au implinit 50-60 de ani [2]. Afecteaza zona centrala a retinei numita macula (responsabila de controlul acuitatii vizuale). Astfel, persoana pierde vederea clara, directa, necesara pentru a citi, a privi la TV, a conduce, a recunoaste fetele, a privi detaliile. Nu cauzeaza orbire.

Tratamentul consta in injectarea intraoculara a unei substante de catre medicul oftalmolog, cu scopul de a imbunatati vederea pacientului si a opri progresia bolii.

4. Glaucomul


Afecteaza nervul optic, de regula motivul il reprezinta presiunea oculara crescuta. Este una dintre principalele cauze de orbire la persoanele de peste 60 de ani. Poate aparea la orice varsta, dar este mai des intalnita la pacientii in etate. Multe forme de glaucom nu prezinta simptome. Boala avansează gradual, astfel ca este posibil ca persoana sa nu observe modificari ale vederii decat atunci cand glaucomul se afla deja intr-un stadiu avansat [3].

Tratamentul consta in scaderea presiunii intraoculare, mentinand vederea pacientului si calitatea vietii sale. In functie de caz, poate fi: 1. tratament medicamentos, 2. tratament laser, 3. tratament chirurgical.

5. Cataracta


Cataracta determina scaderea progresiva a vederii prin pierderea transparentei cristalinului (vederea devine tot mai incetosata). De regula, cataracta se dezvolta lent, nu afectează vederea dintr-o data. Printre simptomele cataractei se numara: vederea in ceata, dificultatea de a vedea pe timp de noapte, modificari frecvente ale presciptiei pentru ochelari sau lentile de contact, sensibilitatea la lumina. Tratamentul il reprezinta interventia chirurgicala.

Este mai usor sa previi decat sa tratezi. Mergi regulat la controlul oftalmologic. Un test ocular simplu poate detecta nu doar dioptriile, dar si afectiuni oftalmologice grave. Daca te confrunti cu simptome suparatoare, nu mai amana intalnirea cu specialistul. Sanatate!


Referinte:

1. Nhs.uk. Overview - Long-sightedness. 2019, nhs.uk/conditions/long-sightedness/. Accesat in 26 septembrie 2022.
2. Nhs.uk. What is AMD? Age-related macular degeneration (AMD). 2021, nhs.uk/conditions/age-related-macular-degeneration-amd/. Accesat in 26 septembrie 2022.
3. Mayoclinic.org. Glaucoma. 2022, mayoclinic.org/diseases-conditions/glaucoma/symptoms-causes/syc-20372839. Accesat in 26 septembrie 2022.

Sursa foto: pexels.com/photo/opened-box-with-optical-lenses-and-rim-5752267/

Anunt Diamant Euroinstal - Bulevardul Liviu Rebreanu

Euroinstal Timisoara - Bulevardul Liviu Rebreanu
https://euro-instal.ro