Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Simion Barnutiu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice, cazane lemne
https://euro-instal.ro

Tot ce trebuie sa stii despre alunite si vizita la dermatolog

Tot ce trebuie sa stii despre alunite si vizita la dermatolog

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 1 an si 2 luni
Apartine de
EM Inbound
Vizualizari
750

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Desi pentru multi dintre noi alunitele par o banalitate, acestea necesita un control pentru stabilirea gradului de risc pe care il reprezinta pentru sanatatea noastra.

Ce sunt alunitele?
Cunoscute în limbajul popular sub denumirea de „alunite”, nevii melanocitari (pigmentari) sunt mici pete sau excrescente la nivelul pielii, cu o culoare mai inchisa decat aceasta, variind de la nuante de roz pana la maro inchis. Majoritatea oamenilor au între 1 și 40 de alunite pe suprafata corpului, dar acest numar poate varia de la individ la individ.

Aspectul general al alunitelor
Alunițele difera nu doar in privinta culorii, ci si a formei, marimii si a numarului prezent pe suprafata corpului. In general, o alunita obisnuita nu are un diametru mai mare de 6 mm, are marginile bine conturate, iar culoarea este uniforma si influentata de tenul persoanei (cu cat tenul este mai inchis la culoare cu atat alunita are un colorit mai intens). Aparitia brusca a alunitelor pe corp reprezinta un semnal pe care corpul vi-l ofera, si in acest caz va recomandam ca un control la un medic dermatolog.

De ce apar alunitele?
Alunitele sunt dobandite, în marea lor majoritate, fie la nastere, fie în perioada copilariei si a adolescentei. Cel mai important factor de risc cu privire la aparitia alunitelor si a problemelor cu privire la acestea este soarele. Indiferent ca sunt alunite rosii, sau alunite albe, acestea trebuie urmarite si verificate lunar de catre pacienti si cel putin o data pe an la un control in cabinetul dermatologic.

Ce se intampla daca rupi o alunita?
Nu exista motive de ingrijorare in cazul ruperii unei alunite, decat daca aceasta are deja o formatiune precanceroasa sau chiar canceroasa. O vizita la medicul dermatolog este insa recomandata pentru a verifica starea acesteia si pentru a se aplica o crema specifica.

Cand este necesara vizita la dermatolog?
Dermatologii recomandă auto-examinarea alunitelor cel putin o data pe luna. Este important sa acordam atentie modificarilor acestora si, in acelasi timp, sa observam noile alunite care apar. Daca sesizam aparitia unor noi alunite la varsta maturitatii sau constatam o modificare a formei ori a dimensiunii unei alunite deja existente trebuie sa consultam medicul dermatolog . Sangerarea alunitelor sau mancarimi constante în jurul acestora reprezinta alte semne care indica necesitatea apelarii la un specialist, deoarece acestea pot fi niste alunite periculoase.

Vizita anuala la dermatolog este una extrem de importanta deoarece poate depista la timp problemele grave. Uneori leziunile maligne incipiente pot fi confundate de pacient cu alunitele inofensive si doar un medic dermatolog poate sesiza diferenta subtila dintre ele.

Controlul alunitelor
Evaluarea nevilor consta, in primul rand, in efectuarea TBSE (total body skin examination), ce reprezinta analiza intregii suprafete cutanate, cu selectia clinica a alunitelor de catre dermatolog pentru examenul dermatoscopic direct. La acelasi pacient, profilul clinic și dermatoscopic al alunitelor trebuie sa fie acelasi; toate discordantele reprezintă elemente de apel, iar o leziune atipica, ce nu seamana cu restul, necesita control amanuntit.

A doua parte este ceea ce se numeste dermatoscopie. Cu ajutorul dermatoscopului, medicul poate mari structurile de la nivelul leziunii si orice modificare suspecta nu va trece neobservata. Cel mai simplu control pentru alunițe este testul ABCDE, acesta poate fi realizat de catre medicul dermatolog, dar poate reprezenta si rutina de autoexaminare in privinta alunitelor.

Testul ABCDE ajuta la depistarea cancerului de piele indicand semnalmentele care ar trebui sa te puna pe ganduri atunci cand se produc schimbari la nivelul alunitelor.
  • A – asimetria (daca o jumatate a alunitei nu se aseamana cu cealalta jumatate).
  • B – de la “border” din limba engleza, face referire la marginile alunitei. Daca acestea sunt neregulate reprezinta un semnal de alarma.
  • C – face referire la culoarea alunitei (daca alunita are mai multe culori).
  • D – diametrul unei alunite nu ar trebui sa depaseasca dimensiunile gumei de sters din capatul unui creion.
  • E – evolutia alunitei (dacaisi schimba forma, culoarea, aspectul in general)

Tratamentul aluni
telor

Daca examinarea prin dermatoscopie evidentiaza leziuni maligne in faza incipienta (diagnostic confirmat ulterior si de examenul histopatologic), excizarea nevului („extirparea alunitei”) este singura optiune de tratament. Profunzimea interventiei chirurgicale este in functie de marimea nevului si de tipul acestuia (benign sau malign). In cazul unui nev mic si/sau benign interventia este relativ simpla: se realizează o incizie în jurul alunitei si sub ea si se indeparteaza, nefiind nevoie în general de copci.

Cand alunita este mai mare sau mai profunda sau cand leziunea maligna se extinde, interventia presupune, pe langa indepartarea alunitei, indepartarea unei portiuni din tesutul sanatos din jur, pentru a se crea astfel o „margine de siguranta”. In cazuri avansate de melanom (alunite-tumori maligne), se verifica si nodulii limfatici din apropierea alunitei, iar daca celulele canceroase au migrat catre acestia, medicul dermatolog impreuna cu un medic onlcolog, ii va indeparta pe cale chirurgicala.

Tratamentul recomandat va fi in functie de rezultatul histopatologic, deoarece toate alunitele excizate vor fi trimise la o analiza histopatologica. Indiferent de tipul procedurii, zona este anesteziata local, interventia nu este una dureroasa, iar dupa interventie nu este necesara spitalizarea.

Sfaturi
Indiferent de metodele avansate de tratament, preventia este cea mai buna solutie in cazul tuturor problemelor de sanatate. Copii mici nu trebuie expusi direct la soare, iar toate persoanele ar trebuie sa foloseasca crema cu factor de protectie solara indiferent de anotimp. Analiza alunitelor si consultarea lor de catre un dermatolog cel putin o data pe an sunt necesare pentru sanatatea noastra.

Sursa foto - pexels.com

Autor

  • 0Partener de afaceri

  • EM Inbound Timisoara - agentie de marketing online cu focus pe SEO. Oferim companiilor posibilitatea de a-si creste vizibilitatea in mediul online prin creare de continut unic, creare de continut si campanii pe Social Media, promovare prin campaniile de Google Ads si optimizare SEO.
  • Timisoara
  • 0770470210

Anunt Diamant Salsa Rebels

Salsa Rebels Timisoara ofer cursuri de salsa, bachata, kizomba si cha cha.
https://salsarebels.ro