Timisoara

Tot ce trebuie să știi despre testele de literație

Tot ce trebuie să știi despre testele de literație

Detalii stire

Categorie
Stiri educatie
Modificat
acum 1 an si 2 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
329

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Testele de literație evaluează competențele de literație ale unei persoane. Cu alte cuvinte este vorba despre capacitatea de citire și de înțelegere a unui text și mai mult decât atât, de a înțelege și de a forma o părere (fie în scris fie oral) cu privire la informațiile primite și de a folosi informațiile într-un context practic.

Educația are drept scop dezvoltarea gândirii critice, a creativității și a capacității de a rezolva anumite probleme. Aceasta este de fapt literația, definită cel mai simplu ca fiind capacitatea de a citi și de a scrie. Nu este vorba numai despre citirea de pe un text tipărit, să nu uităm că există persoane cărora le este greu să se descurce cu obținerea unor informații de pe internet.

În mod normal, copiii trec printr-un proces de alfabetizare atunci când învață să scrie și să citească, adică încă din primii ani de școală. Cu toate acestea, sunt foarte importanți și anii în care copiii învață să vorbească, dar și să comunice cu părinții și cu cei din jurul lor.

Ulterior însă, pe parcursul școlarizării, elevilor le sunt oferite foarte multe informații și cunoștințe, din foarte multe domenii, ceea ce face ca ei la un moment dat să nu mai facă față cumulului de informații, în condițiile în care acesta este cel mai important lucru. Aceste teste pentru competențele de literație nu sunt utilizate în sistemul de învățământ preuniversitar, ceea ce duce la dezvoltarea analfabetismului funcțional.

Competențele de literație, adică dezvoltarea abilităților de scriere și citire, se realizează în timpul procesului de învățare, acest lucru însemnând că elevul se familiarizează cu mai multe tipuri de texte, fie tipărite fie digitale, însoțite sau nu de imagini, sau de diagrame, grafice, tabele. Aceste competențe sunt dezvoltate atât pe parcursul învățământului preuniversitar, cât și în cursul învățământului universitar, ca urmare a cunoștințelor dobândite și a lecturilor parcurse.

Nivelul de literație se vede cel mai bine în testele PISA, care sunt de fapt o evaluare internațională măsurată în competențele de bază ale elevilor de 15 ani (final de clasa a X-a). Competențele de literație se evaluează, astfel, pe 3 direcții:
  • citire
  • matematică
  • științe.

Când sunt recomandate testele de literație

Testele de literație sunt recomandate elevilor din clasele I-VIII, pentru a evolua capacitatea acestora de a citi și interpreta informațiile parcurse. Sunt 2 tipuri de teste de literație: de bază și nivelul funcțional.

  • Testele de bază: presupun cunoașterea literelor și capacitatea elevului de a citi un text scris.
  • Testele funcționale: au în vedere înțelegerea textului citit, înțelegerea informațiilor transmise, aplicarea lor în plan practic.

Astfel de teste de literație nu sunt de folos numai elevilor sau părinților (pentru a ști care este nivelul de pregătire a copiilor lor), dar și profesorilor, pentru că în acest fel aceștia își pot îmbunătăți sistemul de predare, pentru a fi mai bine înțeleși, sau pot ajuta mai bine pe unii elevi cunoscând problemele pe care le au aceștia la diverse materii.

Părinții pot testa gradul de literație al copilului printr-un test de literație gratuit. În cazul în care rezultatele unui astfel de test nu sunt satisfăcătoare, profesorii pot fi informați cu scopul de a identifica, împreună cu părintele, cele mai bune metode prin care elevul cu probleme poate fi ajutat, mărind astfel capacitatea acestuia de înțelegere.

Important de știut!


Testele de literație sunt o modalitate excelentă de a identifica elevii care au probleme de citire și de exprimare a ideilor.

Ce este literația digitală

Literația digitală reprezintă cumulul de competențe al elevilor legat de interacțiunea cu diferite device-uri și aplicații digitale, în anumite situații: relații de școală, de familie, de prieteni.

Sursa foto: shutterstock.com_778441381.jpg