Timisoara

Anunt Diamant Salsa Rebels

Salsa Rebels Timisoara ofer cursuri de salsa, bachata, kizomba si cha cha.
https://salsarebels.ro

Totul despre Diamant: istorie și caracteristicile care îi stabilesc valoarea

Totul despre Diamant: istorie și caracteristicile care îi stabilesc valoarea

Detalii stire

Categorie
Stiri editorial
Modificat
acum 1 an si 4 luni
Vizualizari
361

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Considerat regele pietrelor prețioase, diamantul este un simbol al rafinamentului și al luxului. În prezent, bijuteriile cu diamante sunt cele mai râvnite accesorii grație frumuseții, strălucirii și valorii lor. Însă în vremurile vechi, aceste pietre prețioase erau apreciate și pentru alte caracteristici. Oamenii considerau că sunt lacrimi ale zeilor ori bucăți rupte din stele, sperând cu tărie că îi apară de boli și de spirite necurate. Această piatră prețioasă și-a căpătat numele din limba greacă de la cuvântul adamas - „indestructibil” sau „incasabil”. Mult timp a fost purtată în forma brută, cea neșlefuită, fiindcă încă nu fusese descoperită tehnica pentru prelucrare, cea care scoate în evidență farmecul de neegalat.

Află totul despre diamant
, începând cu primele descoperiri până la bijuteriile din zilele noastre, dar și care sunt caracteristicile după care se ghidează bijutierii pentru a-i stabili valoarea.

Totul despre diamant – scurt istoric


Legenda spune că diamantele au fost descoperite pentru prima dată în vechea Indie, cu aproximativ 3000 de ani în urmă. Din dorința de a fi nemuritor, un rege indian a băut în fiecare zi praf de diamant. Primele diamante au ajuns din India în Egipt, în vremea faraonilor, unde au devenit piese de nelipsit în realizarea obiectelor de cult și a statuilor făcute în cinstea zeilor.

Și poporul evreiesc a apreciat diamantele încă din vremuri străvechi. Primele mențiuni făcute în Biblie sunt în Exodul 28:18 și Ezekiel 28:13, sub denumirea de yahalom (diamant în ebraică). Grecii credeau că diamantele sunt lacrimile zeilor ori că sunt stele căzute pe pământ. Bizantinii au început să folosească pietre prețioase pentru a decora bijuteriile, ducând tehnicile de prelucrare la un alt nivel nemaiîntâlnit până atunci. În Imperiul Otoman, făuritorii de bijuterii aveau un statut special și erau extrem de apreciați.

Cel mai mare avânt privind șlefuirea și clasificarea diamantelor a avut loc în Europa. Lodewyk van Berken este cel care a inventat tehnica de tăiere a diamantelor în faţete. Însă tehnica era destul de diferită față de cea din prezent. Mai exact, etapa se făcea cu ajutorul unor roți asemănătoare cu roata olarului trasă de măgari. Se folosea o pastă abrazivă din praf de diamant și ulei de măsline uscată la soare. Pe atunci, aceste pietre prețioase nu aveau mai mult de 6-8 fațete. Începând cu anii ‘90, procedurile gemologice au luat un având considerabil, transformând diamantul în cea mai apreciată piatră prețioasă din lume.

Ce este diamantul?


Diamantul reprezintă forma solidă a elementului carbon. Se formează în condiții speciale de căldură și presiune, prin așezarea cubică a atomilor de carboni. De regulă, piatra este alcătuită în proporție de 99,95% carbon, restul de 0,05 % reprezentând alte elemente ale căror atomi nu sunt parte din structura chimică a diamantului.

Cei 4C ai diamantelor


Cel mai popular sistem de evaluare a diamantelor poartă denumirea „Cei patru C”: color (culoare), clarity (claritate), cut (tăietură), carat (greutate).

Culoarea


Orice bijutier ori persoană iubitoare de bijuterii prețioase știe că cu cât un diamant este mai lipsit de culoare, cu atât valorează mai mult. Acest criteriu privind transparența diamantelor începe cu litera D și se încheie cu litera Z, unde D este este cel mai înalt grad (extrem de rar întâlnit) și Z are o nuanță gălbuie.

Claritatea


Cele mai apreciate și scumpe diamante sunt cele care au puține defecte. Incluziunile (bule de aer ori alte elemente prinse în interior), fisurile și zgârieturile sunt defecte care duc la scăderea valorii unei pietre prețioase.

Tăietura


Un diamant bine tăiat evidențiază cel mai bine strălucirea. Din totdeauna unul dintre principalele obiective ale bijutierilor a fost să găsească o modalitate prin care să obțină o reflexie superioară a luminii. Trei aspecte sunt importante în acest caz: luminozitatea (lumina albă internă și externă reflectată de piatră), focul (strălucirile de culoare) și scintilația (jocurile de lumină pe care le face un diamant atunci când este mișcat).

Greutatea în carate


Greutatea pietrei prețioase este alt criteriu după care este stabilit prețul. Spre exemplu, diamantele mai mari sunt mult mai rare decât cele mai mici, așa că și valoarea acestora este mai mare. Este important de menționat că un carat (ct) nu trebuie confundat cu un karat (K). Primul reprezintă unitatea de măsură a greutății unui diamant, iar al doilea definește puritatea sau finețea aurului.

Bijuteriile cu diamante au devenit, odată cu trecerea timpului, exemplul ideal al eleganței. Deși sunt mai costisitoare, merită din plin investiția fiindcă îți vor fi mereu alături și pot fi o moștenire valoroasă pentru urmașii tăi.

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal - Aeroterme si convectoare, Aparate de aer conditionat, Boilere, Calorifere, Cazane, Centrale termice, Panouri radiante, Panouri solare, Pompe de apă, hidrofoare, Pompe de caldura, Radiatoare, Sobe si seminee, Termostate, Tevi si robineti, Ventilatoare
https://euro-instal.ro