Timisoara

Anunt Diamant Claudia Nastacă

Claudia Nastacă - organizator de cursuri din Timisoara pentru copii, ateliere pentru copii

Ulei de cimbru 10 ml - tot ce trebuie sa stim despre aceasta planta

Ulei de cimbru 10 ml - tot ce trebuie sa stim despre aceasta planta

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Apartine de
Perspektive Vision
Vizualizari
537

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Cimbrul este utilizat in scopuri terapeutice si functia sa principala este stimularea apararii imune si anihilarea bacteriilor care ne ameninta sanatatea. Cimbrul este o planta vesnic verde apartinand familiei Labiate, care include si rozmarin si lavanda, originara din zona mediteraneana de vest. Creste spontan in toate regiunile cu clima temperata, in sol bine drenat.

Datorita modului de cultivare, a reusit sa dezvolte numeroase specii hibride. Planta de cimbru este cultivata si in Maroc, Spania, Franta si Grecia. Frunzele foarte mici sunt de obicei de culoare verde deschis si degaja o aroma intensa. Adaugate la numeroase retete culinare, acestea dau o aroma foarte delicata, care aminteste oarecum de cea de menta si lamaie.

Cimbrul este bogat in substante care promoveaza bunastarea organismului. Acesti compusi sunt inzestrati cu proprietati importante care, pe langa faptul ca confera cimbrului un gust si un miros placut, il imbogatesc cu proprietati benefice: proprietati antifungice, antibacteriene si insecticide. Mai mult, cimbru este, de asemenea, o sursa excelenta de fibre, calciu, fier, mangan si vitaminele A, B6 si C.

Din culturile antice am aflat ca cimbrul a avut un loc proeminent in viata de zi cu zi. Utilizarea sa se referea la diverse domenii de aplicare, printre care cea legata de gatit. In Egiptul antic, de exemplu, era folosit pentru imbalsamare. Romanii l-au folosit pentru a pastra alimentele mai mult timp. In Grecia era considerat un simbol al curajului. De fapt, soldatii greci isi frecau pieptul cu frunze de cimbru pentru a primi putere si vigoare sau obisnuiau sa se scalde in apa de cimbru inainte de a intra in lupta. De fapt, cuvantul cimbru deriva din greaca (thýmon) si inseamna putere, curaj. In Evul Mediu, aceasta credinta era inca vie, atat de mult incat cimbru a devenit un ornament la tunici si esarfe, pe care doamnele obisnuiau sa le brodeze pentru cavalerii lor ca simbol al norocului. Mai mult, s-a crezut si in acea perioada ca, punand crengile acestei plante sub perna, cosmarurile puteau fi tinute la distanta.

Din varfurile inflorite ale cimbrului se produce un pretios ulei esential, extras in principal din Thymus Vulgaris, prin tehnica distilarii cu abur. Uleiul esential de cimbru 10ml este utilizat in scopuri terapeutice si este foarte potrivit deoarece stimuleaza apararea imuna impotriva atacului agentilor nocivi. In acest fel trateaza numeroase afectiuni. Este, de asemenea, un puternic tonic antibacterian, antifungic, antiinflamator si de dispozitie. Prin urmare, pe langa faptul ca este folosit in bucatarie, ca condiment sau ca ingredient de baza, pentru crearea de produse si retete specifice, cimbrul este folosit si in dermatocosmetice ca componenta a numeroase remedii naturale, pentru producerea diferitelor produse: detergenti, sapunuri, apa de gura, paste de dinti, parfumuri etc.

Ceea ce a facut popular cimbrul pana acum este utilizarea sa in gatit ca planta aromatica foarte apreciata, datorita mirosului si aromei excelente pe care o da mancarurilor. In realitate, aspectul culinar este secundar daca ne gandim ca uleiul esential obtinut din planta are diferite proprietati terapeutice.

Unele studii au aratat ca carvacrolul din uleiul de cimbru exercita efecte similare cu antibioticele precum streptomicina, penicilina si vancomicina. Cimbrul are o activitate antimicrobiana impotriva diverselor ciuperci si bacterii, cum ar fi: Stafilococi, Streptococi, Pneumococi, Enterococi, Candida Albicans si Corinebacteria. Unele studii au constatat ca uleiul esential de cimbru a fost capabil sa decontamineze salata infectata cu Shigella, o bacterie gram-negativa responsabila de efectele secundare gastrointestinale. Cercetatorii, dupa examinarea activitatii antimicrobiene a uleiului esential din 8 plante diferite, au declarat ca uleiul esential de cimbru este cel mai eficient in eliminarea coloniilor multor specii bacteriene.

Proprietatile naturale antimicrobiene si antiinflamatorii, impreuna cu actiunea antispastica si expectoranta, fac din aceasta planta un remediu excelent pentru afectiunile cailor respiratorii superioare. Din acest motiv, cimbrul este deosebit de util in tratamentul gripei, bronsitei, durerii in gat, tusei si racelii. Spre deosebire de orice alt antibiotic chimic, cimbrul nu afecteaza stabilitatea sistemului imunitar si echilibrul florei bacteriene intestinale.

Cimbrul promoveaza sanatatea inimii, deoarece exista componente in interiorul acestuia care pot stabiliza nivelul colesterolului si al tensiunii arteriale. Cimbrul este o sursa excelenta de antioxidanti, inclusiv apigenina, luteolina, saponine si taninuri. Acesti compusi permit neutralizarea actiunii radicalilor liberi inainte ca acestia sa poata provoca daune si stres oxidativ, crescand acizii grasi de omega 3. Acestia din urma permit mentinerea activa a creierului, a celulelor corpului in stare buna de sanatate si incetinirea procesului de imbatranire. Mai mult, acizii grasi contribuie la construirea peretilor celulari si, de asemenea, la pastrarea structurii sistemului nervos si circulator.

Proprietatile cimbrului sunt, de asemenea, un panaceu pentru sanatate si igiena orala. Este capabil sa invinga toate bacteriile si infectiile care provoaca gingivita, dureri de dinti si respiratie urat mirositoare.

Pe langa faptul ca ofera corpului nostru numeroase beneficii interne, cimbrul este, de asemenea, foarte eficient pentru utilizarea topica. Avand in vedere abilitatile sale antimicrobiene, combate bacteriile care provoaca acnee, conferind pielii un aspect mai bun si eliminand toate problemele asociate acestei imperfectiuni. Multe tipuri de sampoane sau produse pentru par contin cimbru, deoarece acest ingredient este capabil sa stimuleze cresterea parului prin aportul de substante nutritive adus foliculilor de par. In plus, aceasta substanta imbunatateste circulatia sangelui chiar si la nivelul scalpului, curata pielea de matreata si productia excesiva de sebum.

Uleiul esential de cimbru promoveaza digestia si va permite sa eliminati cu usurinta aerul din burta. Deoarece cimbru este o sursa de vitamina K, calciu, fier si mangan, acesta joaca, de asemenea, un rol important in sanatatea oaselor. Aceasta planta este, de asemenea, un remediu excelent pentru crampe si diferite tipuri de spasme musculare. Acesta este motivul pentru care este foarte potrivit pentru sportivi si, de asemenea, pentru femeile care sufera de dureri menstruale.

Cimbrul are un efect tonifiant si calmant si este potrivit pentru promovarea somnului, alungarea cosmarurilor si combaterea slabiciunii, oboselii si stresului. Uleiul de cimbru este foarte recomandat pentru eliminarea toxinelor, a apei si a excesului de saruri minerale, promovarea diurezei si prevenirea depunerilor de grasimi.

Studiile au aratat ca cimbrul ajuta la combaterea anumitor tipuri de cancer, promovand moartea celulelor canceroase. Pe langa faptul ca ofera beneficii corpului si mintii, uleiul de cimbru este folosit si ca repulsiv pentru insecte si paraziti, dar si pentru a parfuma incaperile.

Anunt Diamant Euroinstal - Bulevardul Liviu Rebreanu

Euroinstal Timisoara - Bulevardul Liviu Rebreanu
https://euro-instal.ro