Timisoara

Anunt Diamant Claudia Nastacă

Claudia Nastacă - organizator de cursuri din Timisoara pentru copii, ateliere pentru copii

Ultraprocesarea, pericolul din mâncarea noastră

Ultraprocesarea, pericolul din mâncarea noastră

Detalii

Social links
Categorie
Stil de viata
Modificat
acum 2 ani si 6 luni
Apartine de
Clinica Naturell
Vizualizari
615

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Am auzit cu toții de termenul de mâncare ultraprocesată. Oriunde am privi în magazine,suntem înconjurați de ea și prea puțini dintre noi sunt atenți la acest aspect absolut definitoriu pentru sănătatea noastră.

Așadar, ce înseamnă și ce este mâncarea ultraprocesată?
Mâncarea procesată este aproape de neevitat. Însă ceea ce este necesar să știm cu toții este că procesarea alimentară presupune mai multe grade și etape. Procesarea minimală a unui aliment presupune curățarea, păstrarea și/sau îndepărtarea părților sale necomestibile. Ea presupune fie măcinare, refrigerare, înghețare, fermentație, pasteurizare sau ambalarea în vid. Cheia în păstrarea unui nivel minimal de procesare este aceea de a menține un nivel cât mai mare din valoarea nutrițională a unui aliment.

Odată ce adaugăm zahăr, sare sau grăsimi, procesarea nu mai este minimală. Spre exemplu, alimente procesate sunt conservele de legume sau fructe, pâinea prăjită, unele brânzeturi sau peștele conservat. Cu toate acestea, ele nu reprezintă alimente ultraprocesate pentru că ingredientele lor sunt limitate la 2 sau 3 elemente.

Ultraprocesarea presupune parcurgerea mai multor pași și acest proces înseamnă adăugarea unor ingrediente a căror denumire, de multe ori, ne este necunoscută, fie că sunt arome sau coloranți artificiali, fie conservanți sau emulgatori, meniți să facă mai atrăgător aspectul sau textura alimentelor. Practic, ultraprocesarea reprezintă distrugerea structurii naturale inițiale a unui aliment și crearea alteia noi, care nu mai are aceeași bază nutrițională.

Prin urmare, și efectele asupra sănătății a acestor produse sunt unele extrem de grave, care includ obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare și chiar cancerul. Spre exemplu, un studiu desfășurat timp de 5 ani pe un eșantion de 104.980 de persoane a arătat că riscul de cancer crește cu 12% odată cu o creștere de 10% a alimentelor ultraprocesate consumate zilnic.

De asemenea, specialiștii arată că aceste alimente contribuie și la scurtarea vieții, fie din cauza a ceea ce conțin, fie din lipsa unor elemente nutriționale importante. În plus, anumiți conservanți sau îndulcitori, chiar daca prezintă 0 calorii, pot interfera negativ cu metabolismul nostru.

Interesante sunt și rezultatele unui experiment care a vizat 20 de persoane adulte care au stat timp de 28 de zile într-un laborator pentru observație. 10 participanți la acest experiment au primit numai alimente ultraprocesate, inclusiv pâine albă, mezeluri, brânzeturi, chips-uri și băuturi cu îndulcitori. Restul de 10 persoane a primit echivalentul zilnic necesar caloric, de grăsimi, zahăr, fibre și carbohidrați ca ceilalți 10 numai că sub formă de alimente neprocesate sau procesate minimal, cum ar fi brocoli, orez brun, mere sau salate.

La sfârșitul acestui experiment, s-a descoperit că primul grup a consumat cu 500 mai multe calorii decât cel de-a doilea și că acumulase același număr de kilograme pe cât pierduse celălalt. Cercetătorii au pus acest consum pe baza mirajului oferit de gustul mai atrăgător al mâncării ultraprocesate și, în continuare, pe tema ultraprocesării alimentare, se fac cercetări pentru a se descoperi cât mai clar care sunt acele pericole și dezavantaje pentru sănătate.

Îți dorim sănătate și frumusețe mereu în #armonie_cu_natura!

Cu drag,

Clinica Naturell

Calea Bogdăneștilor, nr. 22, Timișoara
telefon: 0723512025, 0722214421, 0785288112

Anunt Diamant Euroinstal - Sever Bocu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice
https://euro-instal.ro