Timisoara

Anunt Diamant Medissa Vita

Medissa Vita Timisoara - Biorezonanta - Nutritie - Aromaterapie - Terapia cu plante - Cristaloterapie - Bioenergoterapie - Terapia Bowen - Terapii Access - Theta Healing - Cromoterapie - Remedii florale Bach - Terapia vibrationala Rife - Oncoterapie

https://nutritie-biorezonanta.ro

Utvin

Dobrești

Detalii

Adresa
Utvin
Categorie
Localitati din judetul Timis
Modificat
acum 2 ani si 8 luni
Vizualizari
2883

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Utvin (germană Utwin, maghiară Ötvény) este o localitate în județul Timiș, Banat, România. Face parte din comuna Sânmihaiu Român și are o populație de 1.875 locuitori (2002).

Localizare

Utvin se situează la vest de Timișoara, la limita dintre teritoriul comunei Sânmihaiu Român și teritoriul administrativ al municipiului, pe malul stâng al Canalulului Bega. Acest teritoriu a cunoscut o dezvoltare edilitară deosebită astfel încât distanța de la Utvin până la Timișoara s-a redus la circa 2-3 km. Distanța până în centrul orașului este de circa 9 km, iar legătura se face pe drumul județean DJ591. 3 km la vest, pe același drum, se află centrul de comună, Sânmihaiu Român. Prin Utvin trece și calea ferată Timișoara-Cruceni, cu halta Utvin.

Istorie

Prima atestare documentară este din 1338, când apare în registrele papale cu denumirile de Uthwin sau Kis Otveny, documente din care reise că avea dreptul să țină târguri. În 1456 a intrat pe surt timp în posesia lui Iancu de Hunedoara. S-au succedat diferiți proprietari feudali maghiari. În anul 1552, comitele de Timișoara a anexat Utvinul Cetății Timișoara. Documentele medievale vorbesc despre o localitate mai la sud de Utvin, Orași, dar aceasta nu mai există. Într-un defter otoman din 1554, este consemnat cu 170 case, un număr foarte mare pentru acea perioadă.[2]
În perioadă modernă, conform unui recesământ din 1910 așezarea avea 312 clădiri, cu o populație de 1.440 dintre care 1.095 români de religie ortodoxă, 180 maghiari, 105 germani, cu o haltă pe linia ferată. În 1912 existau doi proprietari mai de seamă Mihai Acxel de Zombor și Valentin Watz. Comuna mai dispunea și de cărămidărie, proprietatea firmei Dunster și Wetzler. Unul din lanuri se mai numește în gri popular “La piatră”. Aici se mai văd liniile fundației unei vechi biserici probabil pe locul unde în Evul Mediu era vatra satului.

Anunt Diamant Euroinstal - Sever Bocu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice
https://euro-instal.ro