Timisoara

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara cu o experienta de peste 21 ani in chirurgia estetica, infiintata in 1996.
https://www.brol.ro

Vinuri de import versus vinuri românești

Vinuri de import versus vinuri românești

Detalii articol

Categorie
Articole mancare si bautura
Modificat
acum 3 ani si 7 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
515

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

O sticlă bună de vin te poate transporta cu ușurință înapoi la locul tău preferat. O seară caldă de vară în Italia? Un Chianti clasic te va duce înapoi la coastele mediteraneene și la mâncăruri proaspete și savuroase. Sau ce zici de un Château Cavalier profund, cu o aromă de seri franțuzești, asociat cu un fel de mâncare fraged?

Este sigur: nici o altă băutură nu are potențialul de a captiva o audiență precum vinul

Ceea ce înseamnă că, indiferent de prețul de pe etichetă, sticla de vin preferată este o investiție de neprețuit. Și de unde să începi atunci când cauți cele mai bune vinuri? Să rămâi totuși pe meleaguri mioritice sau să te aventurezi către vinuri de import? Dacă îți plac surprizele și iubești vinul bun, lasă-te ghidat într-o călătorie pentru a descoperi cele mai bune vinuri din lume.

Vinuri de import versus vinuri românești

Lumea vinului este plină de surprize: în Europa poți explora noi orizonturi, degustând vinuri pe care poate nu le cunoști:

  • Vinuri portugheze: Deși Italia este unul dintre principalii producători de vin din Europa, nu toată lumea știe că Portugalia are una dintre cele mai nobile și mai vechi tradiții în cultivarea viței-de-vie și producția de vin. Datorită climatului său blând, Portugalia găzduiește vinuri roșii și albe excelente: Moscato di Setubal este unul dintre ele, renumit pentru notele sale de miere și flori de portocal, care îl fac un vin perfect pentru a încheia o masă și pentru a însoți un desert. În ceea ce privește vinurile roșii, nu poți să nu încerci Touriga Francesa: strugurii Francesa sunt cultivați strict în regiunea portugheză Douro. Gustul intens al acestui vin și aroma sa florală se potrivesc perfect cu felurile principale de carne roșie, cum ar fi fripturile și mielul la grătar.
  • Vinuri spaniole: Din punct de vedere oenologic, Spania este una dintre țările cu cea mai mare suprafață dedicată viticulturii, cu peste 1,17 milioane de hectare. Țara are o diferențiere climatică remarcabilă, care permite producerea de vinuri care diferă în ceea ce privește conținutul de alcool și nivelul de aciditate. În nord, temperaturile permit producerea de vinuri albe cu o aromă intensă și o aciditate bună, precum Albariño din Galicia. Pe de altă parte, în zonele interioare, absența aproape totală a precipitațiilor și temperaturile ridicate de vară dau naștere vinurilor cu un conținut ridicat de alcool (aproximativ 14%), cum ar fi Ribera del Duero, un vin roșu cu un gust de cacao și cafea și o aromă care evocă fructele coapte.
  • Vinuri germane: Riesling și Gewürztraminer reprezintă cele două mari soiuri de struguri din Germania. În special, Rieslinul german prezintă un echilibru fantastic la nivel de gust și o aciditate impresionantă, combinată cu o putere aromatică ieșită din comun și un gust delicios de fructat. Chiar și Gewürztraminer prezintă note deosebit de fructate, iar cel mai cunoscut vin produs din acest strugure este Traminerul aromat.
  • Vinuri austriece: Austria este un teritoriu bogat în istorie din punctul de vedere al cultivării viței-de-vie și al producției de vinuri de calitate. Unul dintre cele mai bune este Müller Thurgau, vinul cu un galben pai intens și un gust floral și fructat, perfect ca acompaniament pentru aperitive și fructe de mare. Un alt soi de vin austriac renumit este austriacul Eiswein Pinot Noir, un vin roșu care prezintă un buchet plin de note fructate.

Și pe meleagurile României iau naștere vinuri excepționale

România este dominată de munții Carpați, ce traversează țara de la granița cu Ucraina spre Serbia, înconjurând podișul Transilvaniei. Teritoriul se împarte în următoarele regiuni viticole:

  • Partea de nord-est a Moldovei include faimoasa podgorie Cotnari, ale cărei vinuri dulci rivalizau cândva cu vinul Tokaji al Ungariei;
  • În partea de sud-est, podgoria Murfatlar din Dobrogea este cunoscută pentru vinurile sale albe;
  • Pe dealurile subcarpatice orientate spre sud, regiunea Oltenia-Muntenia include Dealu Mare – cea mai cunoscută podgorie viticolă a României pentru vinurile roșii;
  • Banat și Transilvania;

Producători de top din România

  • Grupul Halewood România: Grupul Halewood România este unul dintre producătorii de vin importanți, fiind cel mai mare exportator de vinuri îmbuteliate din România. Cu plantații de viță-de-vie în Dealu Mare, Sebeș și Murfatlar, Halewood valorifică atât potențialul excepțional, cât și marea diversitate a României în domeniul viti-vinicol. La Pivnițele Rhein Azuga 1892, compania continuă tradiția producerii vinurilor spumante după metoda tradițională. An de an, vinurile Halewood sunt apreciate în concursurile internaționale, fiind singurul producător român care a obținut Marea Medalie de Aur la „Concours Mondial de Bruxelles”.
  • Cramele Recaș: Philip Cox a cumpărat 660 ha de vii în 1999, construind această cramă modernă în 2002. A replantat viile cu Pinot Noir și a lansat primele vinuri Fetească Neagră și Shiraz, produsele sub supravegherea consultantului australian Hartley Smithers.
  • Prince Știrbey: această familie a deținut vii în regiunea Drăgășani încă din anii 1700; descendenta prințului Știrbey, baroana Kripp-Costinescu, a reușit să recupereze proprietățile familiei sale în 2001. În prezent, 20 ha sunt plantate cu vii.
  • Vinarte: beneficiind de o investiție italiană, Vinarte produce 2,6 milioane de sticle, inclusiv câteva dintre cele mai scumpe vinuri românești.

În cele din urmă, care te încântă? Vinurile românești sau vinurile de import?

Sursa foto: forbes.ro

Anunt Diamant Euroinstal - Sever Bocu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice
https://euro-instal.ro