Timisoara

Voluntarii CevaDeSpus construiesc

Voluntarii CevaDeSpus construiesc

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 2 luni si 3 saptamani
Vizualizari
851

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Timp de 4 zile un grup de 10 voluntari din Asociația ”Ceva de Spus” a ajutat la construcția Casei Mihail din Mihăilești, județul Giurgiu. În această casă vor locui 6 persoane cu
dizabilități intelectuale, salvate din intistuțiile rezidențiale de către Asociația Pro Act Suport.

Pe lângă faptul că membrii Ceva de Spus trebuie să depășească zilnic obstacolele dizabilităților fizice și intelectuale, și CFR-ul le-a mai îngreunat situația neonorând cererea lor pentru un vagon accesibil.

Însă odată ajunși pe șantierul Casei Mihail munca începe. Scot cuiele din scânduri, decupează dibluri de polistiren cu carota, vopsesc sau lipesc vată bazaltică pe exteriorul casei. Lucrează individual și în echipă în funcție de sarcinile primite de la profesioniștii din șantier.

„Mi-a plăcut foarte mult pentru că am avut de lucru. Am scos cuie, am cărat saci de ciment și lemne, am bătut cuie pe acoperiș, am învățat cum să lipesc vată minerală pe exterior, cum să folosesc bolobocul să fie totul drept și am vopsit lemne. Am lucrat împreună cu trei tineri care au trăit în instituții ca mine și ne-am împrietenit. Mi-a plăcut că am putut da o mână de ajutor la construcția unei case în care vor locui 6 tineri din instituții și astfel vor avea o viață obișnuită ca și a mea.” ne spune Elisabeta Moldovan care a pertecut 23 de ani în instituții.

Raluca Popescu, este o tânără absolventă a Universității de Vest, secția de limbi moderne aplicate. Își poate folosi doar degetele de la mâna stângă și totuși a decis să contribuie la ridicarea casei. Sprea uimirea tuturor a demonstrat că pe lângă mânuirea limbii este și meștera trafaletului: ”A fost o experiență foarte frumoasă pentru că am putut să ajutăm și am lucrat în echipă. Mi-a plăcut că am întâlnit tineri care au reușit să iasă din instituții și acum locuiesc în comunitate și că am putut să fac ceva ce credeam că nu voi putea să fac vreodată și anume să vopsesc cu trafaletul.”

Deși Dan își sărbătorea ziua de naștere a preferat să o petreacă muncind pe șantier. Simona, o tânără care acum locuiește la Casa Tufa și până nu demult era închisă într-o instituție rezidențială, îi pregătește o surpriză dulce. Un tort delicios!

”Am fost în vizită la două locuințe unde trăiesc tineri cu dizabilități intelectuale. Sunt sprijiniți de Asociația Pro Act Suport și am văzut cât sunt de bucuroși să trăiască în comunitate.” Ne povestește cu bucurie Elisabeta Moldovan.

Ultima zi îi găsește pe voluntarii CevaDeSpus tot pe șantier. De această dată, 60 de voluntari s-au alăturat lor în cadrul zilei intitulate ’’Women Build’’ dedicată femeilor.

”A fost foarte frumos, ne-am integrat bine, am lucrat foarte bine cu echipa Habitat for Humanity de la care am învățat multe și am lucrat de la egal la egal. Singurul regret este că a trebuit să mă întorc la locul de muncă și nu am mai putut să stau încă o săptămână” Ne spune Tibi Novakovits, care patru zile nu a lăsat gletiera din mână.

”Raluca, Eli, Doini, Lăcri, Ghizela, Vali, Dan, Cosmin și Tibi au demonstrat că nu există imposibil pentru persoanele cu dizabilități. Sunt un exemplu de urmat atât datorită voinței și perseverenței lor cât și calității muncii pe care au demonstrat-o și pe șantier” ne-a declarat
Zoltán Szövérdfi-Szép, persoana de suport a grupului Ceva de Spus.

”Așteptăm ziua în care toate persoanele cu dizabilități vor trăi în comunitate, pentru asta însă în primul rând este nevoie de voință politică. Așteptăm ca Guvernul României să ia exemplul croat și să înceapă un proces real de dezinstituționalizare pentru că toți avem dreptul să trăim în comunitate, iar Ceva de Spus va lupta pentru asta” încheie Raluca Popescu,
copreședintele Asociației.