Timisoara

Vrei sa obtii un ordin de protectie? Iata cum te poate ajuta un avocat din Iasi!

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 2 luni si 3 saptamani
Apartine de
Adserving iAgency.ro
Vizualizari
475

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Intr-o lume normala, este firesc ca membrii propriei familii sa te protejeze intotdeauna si sa te faca sa te simti in deplina siguranta. Din pacate, lucrurile nu stau intotdeauna asa, iar uneori viata si siguranta iti pot fi puse in pericol chiar de catre rudele apropiate. Daca ajungi intr-o astfel de situatie si daca tu sau cineva drag sunteti ori puteti deveni victima violentei domestice, poti sa apelezi la solutia reprezentata de un ordin de protectie. Daca locuiesti in regiunea Moldovei, poti fi sprijinit intr-un astfel de caz de un avocat Iasi, care te poate ajuta sa iti protejezi viata si siguranta.

Ordinul de protectie provizoriu si modul in care te ajuta

Atunci cand se constata existenta unei amenintari imediate din partea unui membru al familiei, un avocat din Iasi te poate ajuta sa obtii un ordin de protectie provizoriu. Aceasta masura este considerata una ce trebuie aplicata cat mai rapid si, tocmai de aceea, poate fi decisa chiar si de catre un politist.

Pentru a se lua aceasta decizie, este nevoie sa fie indeplinite una dintre urmatoarele conditii:
• existenta unei sesizari sau a unei autosesizari cu privire la violenta domestica;
• constatarea existentei unui risc iminent la adresa vietii, a sanatatii sau a libertatii unei persoane din familie;
• situatia in care s-au produs deja manifestari de violenta intre membrii familiei;
• cazul in care necesitatea acestei masuri este constatata pe baza formularului de evaluare a riscului.

Un astfel de ordin provizoriu este emis pentru o perioada de 5 zile, timp in care trebuie sa fie confirmat de catre un procuror. Daca acesta constata indeplinirea prevederilor legale, va sesiza instanta de judecata in vederea emiterii unui ordin definitiv.

Ce masuri sunt luate impotriva agresorului?

Un avocat din Iasi te poate pune la curent cu toate masurile luate cu scopul de a-ti asigura protectia. Iata care sunt cele mai importante dintre ele!
• evacuarea temporara a agresorului din locuinta comuna, chiar si atunci cand acesta e titularul dreptului de proprietate;
• reintegrarea victimei si a copiilor acesteia in locuinta comuna;
• stabilirea si impunerea unei distante minime pe care agresorul trebuie sa o pastreze fata de victima, de membrii familiei si chiar de resedinta acestora, de locul de munca sau de institutia de invatamant in care invata persoanele protejate;
• obligarea agresorului sa predea Politiei eventualele arme pe care le detine;
• in unele cazuri, obligarea agresorului sa poarte in permanenta un sistem de supraveghere electronica.

Ce presupune ordinul de protectie definitiv?

Pentru obtinerea acestuia trebuie indeplinite proceduri mai complexe, care se desfasoara in instanta. Un avocat din Iasi specializat in Drept civil iti poate oferi un ajutor decisiv, intr-o astfel de situatie. Potrivit legii, decizia trebuie luata in 72 de ore de la depunerea cererii. Se judeca de urgenta, iar durata maxima pentru care se pot lua masuri este de o jumatate de an. Dupa expirarea acestui termen, victima violentei domestice poate solicita emiterea unui nou ordin, in cazul in care considera ca starea de pericol subzista.

Un agresor care incalca ordinul de protectie risca inchisoarea pentru o perioada cuprinsa intre una si douasprezece luni. Pe de alta parte, victima care incalca un ordin de protectie definitiv risca sa fie obligata la acoperirea costurilor de emitere si punere in executare a acestuia.

Daca simti ca viata ori siguranta iti sunt puse in pericol, nu ezita sa contactezi un avocat Iasi! Experienta juridica si cunostintele sale de specialitate vor fi puse in favoarea ta, dovedindu-se decisive!