Timisoara

Wanderkino / Cinemateca mobila din Leipzig vine la Timisoara

Detalii articol

Categorie
Articole divertisment
Modificat
acum 2 ani si 2 saptamani
Vizualizari
624

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Dacă la data de 1 octombrie 2015 vedeți cumva o mașină veche de pompieri în Piața Libertății din Timișoara, nu vă speriați. Nu a luat foc nimic. Aceia sunt invitații noștri din orașul Leipzig. Ei se plimbă cu cinemateca lor mobilă prin lume și organizează proiecții de filme vechi, pe care le acompaniază cu muzică live. Ne bucură să vă putem anunța că în cadrul turneului lor prin România, ei se vor opri și la Timișoara.

„Wanderkino este o cinematecă mobilă care proiectează filme mute de diferite tipuri – comedii slapstick, filme epice, dar și filme independente, de avangardă sau experimentale – într-un mod plăcut și cu clasă. Toate filmele sunt acompaniate live la vioară și pian. O mașină oldtimer de pompieri (Magirus Deutz, 1969) conține întregul cinematograf, inclusiv tehnica de sunet și de lumini, precum și scaunele pentru public și restul instrumentarului necesar proiecțiilor.“ Deci ne putem pregăti deja pentru o seară specială, căci proiecția filmelor va avea loc într-un spațiu amenajat nostalgic și într-o atmosferă care aduce aminte de vremurile de pionierat ale cinematografiei.

Evenimentul face parte din „Das Deutschlandprojekt“/“Proiectul Germania“, prin care Centrul Cultural German Timișoara își propune să prezinte publicului local în fiecare an un oraș german, cu scopul de a descoperi diferite fațete ale vieții orașului respectiv, în special tendințele actuale în materie de cultură și artă. Anul trecut a fost prezentat orașul Karlsruhe. Acum e la rând Leipzig.

Cinemateca mobilă din Leipzig este pe drumuri din anul 1999. A întreprins călătorii atât în Germania, cât și în Franța, Slovenia, Polonia, Cehia, Suedia, Italia, Danemarca și Elveția. În Timișoara ea va prezenta următoarele filme: „The Wacky World of Mack Sennett“ (1914); „Garajul“ (1922) cu Buster Keaton și „Shoulder Arms“ (1918) cu Charlie Chaplin. Ele vor fi acompaniate muzical de către cei doi fondatori ai cinematecii: Gunthard Stephan va cânta la vioară, iar Tobias Rank la pian.

Evenimentul se desfășoară cu susținerea Primăriei Timișoara, a Institutului Goethe și a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania.

Intrarea este liberă iar invitația noastră este deschisă tuturor celor care doresc să vizioneze filmele cinematecii mobile din Leipzig în data de 1 octombrie, la ora 20, în Piața Libertății din Timișoara.

Filtre articol

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta