Timisoara

Ziua Europei sarbatorita la Timisoara

Detalii stire

Categorie
Stiri eveniment
Modificat
acum 3 ani si 6 luni
Vizualizari
800

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Ziua Europei va fi marcata joi, 9 mai 2019, la Timisoara, prin actiuni finantate de catre Primaria Municipiului Timisoara si realizate in parteneriat cu Prefectura Judetului Timis, Consiliul Judetean Timis, Centrul de Informare "Europe Direct" si consulatele statelor membre. In fiecare an, de 9 mai, cetatenii Uniunii Europene sarbatoresc Ziua Europei.

Data marcheaza ziua istorica în care a fost pronuntata declaratia Schuman. In cadrul unui discurs tinut la Paris, in 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politica în Europa, care sa inlature pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou razboi intre natiunile Europei. Viziunea sa era de a crea o institutie europeana care sa centralizeze si sa gestioneze productia de carbune și otel. Un an mai tarziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism.

Propunerea lui Robert Schuman este considerata a fi piatra de temelie a Uniunii Europene. Ziua Uniunii Europene nu inseamna doar data de nastere a proiectului european, ci si o zi a bucuriei de a fi impreuna, o zi a vointei de solidaritate, o zi a marii comunităti din care fac parte toti cetatenii Uniunii Europene. Program ZIUA EUROPEI 2019 Piata Libertatii : Deschiderea oficiala a manifestarii - Ora 12:00 Ceremonial militar și religios dedicat Zilei Independentei de Stat a Romaniei, Zilei Victoriei Coalitiei Natiunilor Unite si Zilei Europei.

Semnarea statutului reinnoit al Asociatiei ,,Corpul Consular Timisoara” de catre membrii Asociatiei si autoritatile publice locale și judetene.
Ora 13:00 Vizitarea pavilioanelor de prezentare ale membrilor Asociatiei Corp Consular Timisoara si ale unor institutii publice si organizatii neguvernamentale
Ora 13:00 Activitati ale Scolii de caricatura Popas Academy
Ora 13:00 - 13:45 Spectacol sustinut de catre tineri artisti, program coordonat de catre Inspectoratul Scolar Timis
Ora 13:45 – 14:00 formatia Sangre Latina
Ora 13:00 -15:00 Demonstratii sportive. (Directia Judeteana pentru Sport Timis)
Ora 17:00 "Europa suntem noi" Parada formatiilor artistice pe traseul Piata Libertatii - Piata Victoriei si retur.

Participa Fanfara Big Band, Ansamblul Timisul, Ansamblul Doina Timisului, ansamblurile etniilor (maghiari, germani, sarbi, bulgari).
Ora 17:45 Spectacol folcloric prezentat de catre Ansamblul Timisul, ansamblul Doina Timisului si formatiile etniilor din Banat
Ora 19:30 Recital: Alexandra Mitroi, Voltaj si Kadebostany Piata Sfantul Gheorghe.
Ora 13:00 Spectacolul sustinut de actori ai Teatrului Merlin Toti cetatenii Timisoarei sunt asteptati cu drag!

Autor articol: Mariana Andron