Timisoara

Ziua Gradinii Botanice

Ziua Gradinii Botanice

Detalii eveniment

Categorie
Evenimente sociale
Modificat
acum 9 ani si 6 luni
Apartine de
Parcul Botanic
Vizualizari
1121

Reprezentari

DataOraLocatie
Joi 26 septembrie 201312:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare eveniment

Parcul Botanic de la prima sa amenajare a fost conceput ca şi grădină botanică, pentru a îndeplini funcţii multiple: ştiinţifică, didactică, educativă şi recreativă, întinzându-se pe o suprafaţă de 8,41 ha.

În anul 1986, pentru a ocoli obligativitatea unui decret prezidenţial de înfiinţare a unei grădini botanice, se hotăreşte denumirea de Parc Botanic, în aşteptarea unei perioade mai bune. În documentele cu destinaţie internaţională se utilizează, însă, denumirea de Grădina Botanică din Timişoara.

În anul 2007, prin HCL nr. 493/2007 privind „Lista cu denumirile unor parcuri, scuaruri şi locuri de joacă pentru copii, din Municipiul Timişoara”, Parcul Botanic a fost denumit Grădină Botanică.

Sectoarele Grădinii Botanice din Timişoara sunt: SectorulOrnamental, Sectorul Flora României, Sectorul Flora Americii de Nord, Sectorul Flora Asiei cu Grădina Japoneză, Sectorul Flora Mediteraneană cu Grădina Romană, Sectorul Plante medicinale şi Sectorul Sistematica plantelor.

În prezent, în grădină există peste 200 de taxoni, dintre care 43 specii de colecţie, care nu se regăsesc în celelalte parcuri ale Timişoarei, un motiv pentru care numărul vizitatorilor este mai mare decât în celelalte parcuri.

În anul 2006 s-a întocmit Studiul de Fezabilitate privind reamenajarea şi modernizarea Grădinii (Parcului Botanic), iar în anul 2010 acest studiu a fost actualizat conform HG nr. 28/2008, întocmindu-se şi Proiectul Tehnic.

În 5 septembrie 2009 a avut loc prima sărbătorire a Grădinii Botanice din Timişoara, organizându-se un tur al grădinii, a II-a ediţie de sărbătorire a Grădinii Botanice din Timişoara a avut loc în 20 mai 2010, când s-au organizat mai multe activităţi specifice, iar în 2011 s-a organizat, la cererea publicului, „Săptămâna Gradinii Botanice din Timişoara”.

Anul acesta se organizează Ziua Grădinii Botanice în 26 septembrie, pentru a prezenta doritorilor frumuseţea toamnei.

Pe această cale vă invităm în data de 26 septembrie la ora 1200, în Grădina Botanică din Timişoara pentru a o sărbători printr-un tur al grădinii în care se va prezenta istoricul şi speciile deosebite.

Ca obiectiv principal al acestui eveniment este conştientizarea cetăţenilor a ce înseamnă o grădină botanică, cum este concepută o grădină botanică, ordinea de plantare a arborilor, arbuştilor şi florilor în grădină, cât de importantă este conservarea biodiversităţii etc.