Timisoara

Zolt

Dobrești

Detalii

Adresa
Zolt
Categorie
Localitati din judetul Timis
Modificat
acum 8 ani si 5 luni
Vizualizari
1023

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Zolt este un sat în partea de est a județului Timiș, la poalele nordice ale masivului Poiana Ruscă. Aparține administrativ de comuna Fârdea. În sat se găsește o biserică de lemn care datează din secolul XVIII, cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. La recensământul din 2002 avea o populație de 218 locuitori.

Istorie
Satul Zolt a fost înființat cel mai devreme în Evul Mediu. Documentar, este amintit pentru prima dată în anul 1454, când era proprietate a lui Iancu de Hunedoara, împreună cu mai multe proprietăți valahe. Matei Corvin a donat satul în 1464 lui Petru Desy și Nicolae Balothay. Documentele vremii urmăresc în continuare firul stăpânirii satului. Trece mai departe în proprietatea lui George Brandenburgi iar în 1596 Ștefan Báthory îl donează lui Ștefan Iosika. Peste 3 ani trece în stăpânirea lui Sigismund Sarmasaghi, care la rândul lui îl amanetează, în 1608, lui Pavel Keresztesy.
La conscripția generală care s-a ținut în 1717, după cucerirea Banatului de către armatele imperiale habsburgice, Zoltul este menționat cu 10 case, aparținând districtului Făget. În același an este amintit și satul Charada, tot cu 10 case, care se afla la mică distanță, dar care a dispărut (el era amintit și de documente mai vechi, din secolele XV-XVII). Sub administrația imperială, Zoltul a fost inițial proprietate a erariului, după care a fost trecut în proprietatea lui Simeon Franges iar la 1860 cumpărat de baronul Carol Billet.

Sursa informatii: ro.wikipedia.org