Timisoara

3 retete pe baza de malai, din cartile cu bucate ale strabunicilor

3 retete pe baza de malai, din cartile cu bucate ale strabunicilor

Detalii

Categorie
Retete culinare
Modificat
acum 10 luni si 1 saptamana
Vizualizari
239

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Porumbul este folosit in bucataria romaneasca de sute de ani, in general, prin malaiul gatit in diferite forme. Nici nu e rau, mai ales daca ne uitam valorile nutritive. Porumbul contine acizi grasi nesaturati si este bogat in saruri, fibre, precum si in vitaminele A, C si E.

Malaiul - mai exact mamaliga a fost catalogată, initial, drept preparat aranesc, dar, astazi este un inlocuitor ideal pentru paine. Din istorisirile bunicilor si ale strabunicilor, aflam ca, din cauza posibilitatilor financiare reduse, multi si-au crescut copiii cu preparate din malai. Tot acestia ne-au pus la dispozitie retete ale unora dintre cele mai gustoase bucate pe baza de malai, care se mai pregatesc si astazi, amintind de gustul dulce al copilariei. Unele retete sunt „imbogatite“, in prezent, cu ingrediente greu de gasit pe vremuri, pentru o aroma mai speciala. Afla care sunt acestea, din randurile de mai jos!

Reteta de pita cu malai

Una dintre cele mai cunoscute retete este pita cu malai, deosebit de gustoasa si savuroasa. Se pregateste in aproape toate zonele tarii, indiferent daca vorbim despre retetele de pita dospita, cu iaurt sau cu lapte. Iata cum pregatesti o reteta simpla de pita cu malai!

Vei avea nevoie de:
  • 1 litru de apa
  • O jumatate de kg de malai
  • 50 de grame de zahar
  • 50 de grame de drojdie
  • Sare, dupa gust
  • Faina pentru uns

Amesteca drojdia cu zaharul si cu sarea, pana cand obtii o compozitie moale. Adauga circa 100 de ml de apa calduta si 2-3 linguri de faina alba. Amesteca, din nou, pana obtii un aluat omogen. Pune malaiul intr-un castron si adauga 500 de ml de apa fierbinte, amestecand bine, pana cand drojdia incepe sa dospeasca. Ulterior, pune restul de faina, putin ulei si malaiul. Incorporeaza cele doua compozitii si adauga apa, pana cand arata ca un aluat mai gros, ca pentru clatite. Lasa totul la dospit aproximativ 20 de minute.

Toarna, apoi, compozitia intr-o tava, tapetata usor cu faina si ulei. Lasa totul la crescut, inca 20 de minute. Tava se baga la cuptor, la 200 de grade Celsius pentru o jumatate de ora, pana cand compozitia formeaza o crusta care se crapa usor. Separat, adauga 50 de grame de faina si 100 de ml de apa intr-un castron, pe care le vei turna peste malaiul fierbinte. Totul se pune la cuptor inca 10 minute, pana cand preparatul obtine o culoare asemanatoare cu cea a unei paini. Se taie si este numai buna de servit!

Reteta de malai dulce

O alta reteta, populara in anii ‘50 in mediul rural, era malaiul dulce, un desert satios si savuros, care nu se prepara greu. Pentru a recrea aceasta reteta, iti trebuie urmatoarele ingrediente:
  • 2 cani de malai
  • 3 cani de faina
  • 4-5 oua
  • 2 cani de lapte
  • O cana de ulei
  • O cana de zahar
  • O jumatate de lingurita de sare
  • O lingurita de coaja de lamaie
  • Un plic de praf de copt
  • O lingurita de extract de vanilie

Amesteca zaharul si ouale cateva minute, pana cand toate granulele se topesc. Treptat, adauga uleiul, laptele, vanilia si coaja de lamaie si amesteca bine. Nu in ultimul rand, pune faina, malaiul, sarea si praful de copt. Unge tava cu unt si apoi acopera cu hartie de copt. Compozitia se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 30-40 de minute, pana cand obtii o prajitura aromata. In functie de preferinte, prajitura de malai dulce se poate servi cu sos de ciocolata sau cu smantana dulce.

Reteta de mamaliga umpluta

O alta reteta populara este cea de mamaliga umpluta sau malai bogat, care se pregateste si astazi, la pranz sau la cina. Acestea sunt ingredientele:
  • O jumatate de kg de malai
  • 1.5 l lapte
  • 250 de grame de cascaval
  • 250 de grame de branza telemea
  • O cana de smantana
  • 50 de grame de unt
  • 5-6 oua

Pune laptele la fiert si, intre timp bate ouale, taie cascavalul in cuburi si da branza prin razatoare. Cand laptele da in clocot, adauga malaiul si amesteca bine, pana cand obtii o crema consistenta. Amesteca apoi aceasta mamaliga cu ouale si cascavalul si asaz-o intr-o tava, alaturi de smantana si de branza. Pune preparatul la cuptor pana se rumeneste.

Acestea sunt cele mai delicioase 3 tipuri de retete pe baza de malai, care se pregatesc din cele mai vechi timpuri. Vrei sa le incerci si tu? Vezi aici ofertele la malai, astfel incat sa obtii preparate satioase, pentru tine si cei dragi.

Sursa foto: pexels.com/photo/pensive-grandmother-with-granddaughter-having-interesting-conversation-while-cooking-together-in-light-modern-kitchen-3768146/