Timisoara

Acordarea Inaltului Patronaj al Presedintelui Romaniei pentru Bienala Art Encounters 2019

Acordarea Înaltului Patronaj al Președintelui României pentru Bienala Art Encounters 2019

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 2 ani si 5 luni
Vizualizari
269

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Acordarea Înaltului Patronaj al Președintelui României pentru Bienala Art Encounters 2019

Luni, 6 mai 2019, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Timișoara, Înaltul Patronaj al Președintelui României a fost acordat bienalei Art Encounters 2019.
Prin dialogul constant între artişti şi public, între arta contemporană românească și scena internațională, Art Encounters se alătură și cu cea de-a treia ediție unei serii de evenimente de importanță culturală majoră din România, precum Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu sau Astra Film Festival, evenimente care s-au desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui Românei.

„Bienala prilejuiește o experiență educațională, o experiență a dialogului, a creativității și acestea sunt o doar o parte dintre motivele pentru care Președintele a hotărât, pentru a doua oară, acordarea Înaltului său Patronaj Bienalei Art Encounters.” a subliniat Sergiu Nistor, consilier prezidențial la Departamentul Cultură, Culte şi Centenar.

„Pentru a doua oară consecutiv, Bienala Art Encounters se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, fiind recunoscută astfel ca un eveniment ambițios și important pentru scena culturală din România. Acest lucru este semnificativ nu doar prin privilegiul de a ne alătura unor inițiative pentru care avem un mare respect, ci și prin mesajul public pe care îl formulează, confirmând rolul artei contemporane, alături de teatru, muzică și literatură, în procesul cunoașterii și al reflecției critice despre lumea actuală.” a transmis Diana Marincu, directorul artistic al Fundației Art Encounters.

„E important pentru arta contemporană românească să primească această recunoaștere din partea Președintelui României și ne bucurăm că Bienala Art Encounters este unul dintre evenimentele care beneficiază de acest titlu.” a subliniat Ovidiu Șandor, președintele Fundației Art Encounters.

Curatoarele Maria Lind și Anca Rujoiu vor asocia lucrări noi și practici artistice cu situații, locuri și subiecte, alăturate unor lucrări existente, toate acestea ancorate în peisajul și istoria orașului Timișoara. Numele Bienalei – Art Encounters – reprezintă o sursă de inspirație în plus pentru dialog și reflecție, iar tema multiculturalismului este vizibilă încă din titlul evenimentului: Întâlniri cu arta / Susretanje umetnosti / Maladimata la artasa / Találkozások a művészettel / Kunstbegegnungen / Art Encounters.


Mai multe parteneriate și alte forme de colaborare vor contribui la realizarea Bienalei Art Encounters din 2019, eveniment care a început deja în luna ianuarie și continuă cu întâlniri și dialoguri, cursuri și ateliere, parte integrantă a Bienalei de anul acesta și a conceptului curatorial propus. Deschiderea oficială a Bienalei va avea loc în 20 septembrie 2019. Cea de-a treia ediție a Bienalei se va desfășura în perioada 20 septembrie – 27 octombrie 2019.
Art Encounters 2019 este organizat de Fundația Art Encounters, împreună cu Primăria Municipiului Timișoara, Direcția Județeană pentru Cultură, Fundația Inteart Triade și Asociația „Timișoara - Capitală Europeană a Culturii”.
Partener strategic este Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoaraiar partener al programului de mediere este Asociația Culturală Constrasens.
Evenimentul se bucură de susținerea Raiffeisen Bank (Sponsor principal).
Printre partenerii Bienalei de anul acesta, amintim: Facultatea de Arte și Design Timișoara, Universitatea de Vest, Muzeul Național al Banatului, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, Ordinul Arhitecților din România, Bienala BETA, Institutul Francez, Centrul Cultural German, Librăria „La Două Bufnițe”, Balamuc, Ceau, Cinema!, Ambasada. Cu sprijinul Aeroportului Internațional ”Traian Vuia” Timișoara.
Bienala din acest an este sprijinită și de Hella România, ELBA, Fundația Hațegan, Litens România, Deloitte România, COS – Corporate Office Solutions.