Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Calea Aradului

Euroinstal Timisoara - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro

Adriana Babeti si Gabriel Chifu la Salonul de Carte Bookfest Timisoara

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 10 ani si 11 luni
Vizualizari
1563

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Adriana Babeti si Gabriel Chifu la Salonul de Carte Bookfest Timisoara

În perioada 27-30 martie, laCentrul Regional de Afaceri CRAFT Timişoara (B-dul Eroilor de la Tisa nr. 22), se va desfăşura cea de-a treia ediţie a Salonului de Carte Bookfest Timişoara.

Vineri, 28 martie, de la ora 16.00, în cadrul Salonului de Carte Bookfest Timişoara va avea loc lansarea celui mai nou roman semnat de Gabriel Chifu, Punct şi de la capăt, apărut recent la Editura Polirom, în colecţia „Fiction Ltd.”, disponibil şi în ediţie digitală.

Invitaţi, alături de autor: Nicolae Manolescu şi Mircea Mihăieş.

„Această carte, Punct şi de la capăt, cum s-ar cuveni să fie citită? Simplificînd, e povestioara unui fiu care îşi caută tatăl? Sau, mai larg, e reconstituirea unor trasee umane diverse, într-o paletă care se vrea cuprinzătoare, de la angelic pînă la demonic, şi într-o istorie care nu a fost deloc îngăduitoare cu aceia pe care i-a prins înlăuntrul său? E o mică epopee a secolului XX românesc, un secol încărcat de negativitate şi de iraţionalitate? E o nouă poveste a lumii, depănată altfel? Şi e, totodată, o poveste a poveştii, a acelei poveşti care trece de la unii la alţii, schimbîndu-ne vieţile şi dînd timpului alt înţeles, altă curgere? Poate că da, după cum poate există şi alte chei pentru lectură. Ca autor, aş ţine să mărturisesc aici o anumită năzuinţă, care, împlinită, măsoară precis reuşita în proză: să descrii verosimil situaţii pe care nu le-ai trăit şi personaje în pielea cărora n-ai fost niciodată. Deşi pare simplu, găsesc că e o probă fascinantă şi supremă pentru un prozator.” (Gabriel Chifu)

Gabriel Chifu, născut la 22 martie 1954, în Calafat. Este vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din România şi director executiv al revistei România literară. A debutat, în anul 1976, cu un volum de versuri, Sălaş în inimă. A publicat alte opt volume de poezie, Realul eruptiv (1979), O interpretare a Purgatoriului (1982), Lamura (1983), Omul neţărmurit (1987), Povestea ţării latine din Est (1994), La marginea lui Dumnezeu (1998), Bastonul de orb (2003), Însemnări din ţinutul misterios (Editura Cartea Românească, 2011) şi două antologii, Lacătul de aur (postfaţă de Dan Cristea, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 2004) şi O sută de poeme (prefaţă de Nicolae Manolescu, Editura Ramuri, 2006). În proză, a debutat editorial în anul 1987 cu un roman, Unde se odihnesc vulturii. Au urmat romanele Valul şi stînca (1989), Maratonul învinşilor (1997), Cartograful puterii (2000), Povestirile lui Cesar Leofu (2002), un volum de proză scurtă, Fragmente din năstruşnica istorie a lumii de gabriel chifu trăită şi tot de el povestită (2009), şi, la Editura Polirom, alte două romane: Visul copilului care păşeşte pe zăpadă fără să lase urme sau Invizibilul, descriere amănunţită (2004)şi Relatare despre moartea mea sau Eseu despre singurătate (2007). A primit numeroase premii literare, dintre care amintim Premiul USR, care i-a fost decernat de patru ori: în 1976 (pentru debut), în 1997 (pentru roman), în 1998 şi în 2011 (pentru poezie). Alte două cărţi ale sale au fost nominalizate la acelaşi premiu, în anii 2004 şi 2009, dar autorul şi le-a retras din competiţie.

Duminică, 30 martie, de la ora 11.00, Editura Polirom vă invită la Bookfest la lansarea celui mai recent volum semnat de Adriana Babeţi, Amazoanele. O poveste, apărut la Editura Polirom, disponibil şi în ediţie digitală. Amazoanele. O poveste a fost distins recent cu Premiul „Cartea Anului 2013”, acordat de revista România literară.

Vor lua cuvîntul, alături de autoare: Smaranda Vultur şi Cornel Ungureanu.

Cu o bibliografie impresionantă, Amazoanele. O poveste reprezintă o incursiune exhaustivă în lumea femeilor războinice, o călătorie virtuală ce porneşte din Antichitate şi ajunge pînă în secolul XXI. Printre „protagonistele” acestei poveşti fascinante se află Clorinda, Pentesileea, Brunhilda, Jeanne d’Arc, dar şi Diane Vernon, Hauteclaire, Ada Razu, domnişoara de Maupin sau Nikita, Beatrix Kiddo şi Lisbeth Salander.

Amazoanele. O poveste este un proiect editorial finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Adriana Babeţi,critic literar şi unul dintre cei mai importanţi eseişti români contemporani, este profesor de literatură comparată la Universitatea de Vest din Timişoara şi redactor la revista Orizont. Dintre volumele publicate la Editura Polirom: Femeia în roşu(în colab., 2003, 2008, 2011; Premiul Uniunii Scriitorilor), Dandysmul. O istorie (2004; Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul Asociaţiei de Literatură Comparată şi Generală), Prozac. 101 pastile pentru bucurie (2009).

Anunt Diamant ASA NST

ASA NST Timisoara - Produse si echipamente de protectie, Papetarie, Produse de curatenie, Produse food si non food, Etichete
https://asa-nst.ro