Timisoara

Art Encounters 2017

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 1 an si 4 luni
Vizualizari
1010

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Art Encounters, cel mai relevant eveniment organizat în România dedicat artei contemporane, va începe în acest week-end. Timp de 5 săptămâni, din 30 octombrie și până în 5 noiembrie, Timișoara devine capitala artei contemporane. Art Encounters 2017 înseamnă 13 spații expoziționale, 150 de artiști, 300 lucrări, zeci de spectacole artistice, conferințe și dialoguri, petreceri și evenimente în aer liber. Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc sâmbătă, 30 septembrie la ora 10:00 la RATT - Muzeul de Transport Public Corneliu Miklosi.

Tema centrală a celei de-a doua ediții a bienalei Art Encounters este constituită în jurul realității cotidiene. Ami Barak și Diana Marincu, curatorii bienalei, și-au propus să inventarieze frânturi din viața de zi cu zi, surprinse în lucrările artiștilor contemporani. Precum în romanul lui George Perec, La vie mode d’emploi [Viața - mod de întrebuințare], expoziția centrală va prezenta fragmente, personaje și situații, povești de o zi și de o viață.

De asemenea, scena artei independente din România va fi reprezentată în cadrul bienalei prin participarea unor organizații sau spații independente cu un rol esențial în construirea modelelor de lucru relevante pentru contextul artistic local. Art Encounters este o bienală de artă contemporană cu puternice accente de festival de artă experimentală, propunându-și să creeze adevărate punți între artele vizuale și publicul larg.

Unde vor avea loc expozițiile Art Encounters 2017?

Bineînțeles, unul dintre punctele centrale ale acestei ediții va fi Muzeul de Artă situat în Palatul Baroc din Piața Unirii. Bastionul Theresia, Casa Artelor, Galeria Calina, Halele Timco și Jecza Gallery completează lista spațiilor convenționale. Un alt punct de maxim interes va fi expoziția desfășurată la muzeul de Transport Public Corneliu Miklosi de pe Take Ionescu, în fostul depou de tramvaie care a primit o nouă înfățișare. Expoziții și evenimente vor avea loc și la Cantina Colegiului Ion Mincu, fosta benzinărie Mol de pe Strada Circumvalațiunii, Casa ISHO, fosta Fabrica de Țigări, respectiv Uzina de Apă de la Urseni.

Ce se întâmplă în acest weekend

Art Encounters 2017 debutează vineri dimineața cu un tur inaugural rezervat presei timișorene și internaționale. Tot vineri, la ora 14.00 are loc un tur ghidat al expoziției Dincolo de frontieră – concept, la cantina Colegiului Tehnic Ion Mincu, iar de la ora 15.00 va începe conferința East-West. Hybridization and the Legacy of Avantgardes, la Muzeul de Artă. Ziua va fi completată de două spectacole de tip performance, la Muzeul de Artă și Halele Timco pentru a se încheia cu un performance de noapte, de la ora 23.59 la Bastionul Maria Theresia.

Evenimentul care marchează deschiderea oficială a Art Encounters 2017 va avea loc sâmbătă, 30 septembrie la ora 10.00 la RATT - Muzeul de Transport Public Corneliu Miklosi. Ziua de sâmbătă va continua cu o serie de tururi ghidate: ora 11.00 la Muzeul de Transport Public RATT, ora 12.30 la Casa ISHO, ora 14.30 la Bastion / Galeria Calpe, iar la 17.30 la Halele Timco. Programul de sâmbătă este completat de două conferințe – de la ora 11.00 Dan Perjovschi Artist Talk la Mansarda Facultății de Artă și Design, iar de la ora 15.30 la Muzeul de Artă în limba engleză. Tot sâmbătă are loc performance-ul Kiss the Frog de Claudia Rădulescu, la Halele Timco începând cu ora 18.00. Prima zi a Art Encounters 2017 se încheie cu Petrecerea de Deschidere la Fabrica Elba, începând cu ora 21.00.

Duminică, timișorenii sunt invitați la brunch la Uzina de Apă Urseni

Un eveniment inedit în cadrul bienalei este micul dejun în iarbă organizat duminică de la ora 11.00 la Uzina de Apă de la Urseni, eveniment la care sunt invitați toți timișorenii și care își propună să transpună, în viața de zi cu zi, celebra lucrare Le dejeuner sur l’herbe realizată de Edouard Manet.

Apoi, e rândul celorlalte spații independente să intre sub lumina reflectoarelor, tururi ghidate la Casa Artelor / Galeria Pygmalion fiind propuse la ora 13.30. Vom putea viziona apoi, ]n reluare, conferința susținută de Dan Perjovschi, Artă și gunoi, ce va avea loc Casa Artelor la 14.30. Tot duminică are loc și deschiderea Art Encounters la Arad, la ora 17.00 la Muzeul de Artă din orașul vecin.