Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Calea Aradului

Euroinstal Timisoara - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro

Care sunt cele mai eficiente proceduri de recuperare medicală?

Care sunt cele mai eficiente proceduri de recuperare medicală?

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 2 ani si 11 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
434

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Recuperarea medicală presupune un complex de măsuri destinate recăpătării abilităților care permit o viață normală, după un incident traumatic de tipul unui accident, al unei boli sau al unei intervenții chirurgicale. Există mai multe proceduri de recuperare medicală, dintre care medicul specialist le poate alege pe cele adecvate situației fiecărui pacient în parte.

Informații utile despre recuperarea medicală Se estimează că, la nivel mondial, 2.4 miliarde de persoane trăiesc cu o problemă de sănătate care s-ar putea ameliora prin utilizarea procedurilor de recuperare medicală. Având în vedere creșterea speranței de viață, se estimează că din ce în ce mai multe persoane vor avea nevoie de recuperare medicală pentru a putea continua să ducă o viață activă și independentă [1].

Proceduri eficiente în recuperarea medicală Recuperarea medicală este un domeniu extrem de vast, din care recuperarea neuro-motorie reprezintă doar un segment. Iată care sunt cele mai cunoscute și mai frecvent utilizate tehnici.

Proceduri de fizioterapie

Fizioterapia e un ansamblu de tehnici care folosesc agenți fizici în procesul de recuperare. Există o mulțime de tehnici și de metode incluse sub umbrela fizioterapiei, în funcție de instrumentele folosite: căldură, lumină, curent electric, energie magnetică sau mecanică. Printre acestea, cele mai cunoscute sunt:

  • Reflexoterapia: Se utilizează anumite tehnici de masaj, pe anumite puncte de presopunctură de pe corp, iar efectele se pot prelungi prin aplicarea unor bandaje adezive denumite și benzi kinesiologice care stimulează, în continuare, traseul unor nervi. Este o metodă foarte eficientă și absolut neinvazivă, foarte bine tolerată de majoritatea persoanelor și folosită frecvent inclusiv de sportivi;
  • Masajul: Prin manipularea mușchilor și a articulațiilor în anumite moduri se pot elimina sau ameliora durerile cronice consecutive accidentelor, defectelor de postură, comprimării unor nervi și așa mai departe;
  • Terapia cu laser: Este o tehnică foarte eficientă pentru reducerea contracturilor musculare și ameliorează circulația sangvină și drenajul limfatic din zona asupra căreia se acționează;
  • Electroterapia: Aplicarea unor curenți electrici de intensitate redusă asupra zonelor vizate de tratament determină stimulare nervoasă și, consecutiv, creșterea afluxului de sânge din zonă, această intensificare a circulației având rol reparator. Este eficientă și în combaterea durerilor și a tensiunilor musculare;
  • Hidroterapia: Apa la temperaturi de 30 - 32 grade Celsius reduce presiunea asupra articulațiilor și contribuie la întărirea musculaturii, ceea ce înseamnă o mai bună susținere a greutății corpului și o recuperare treptată a mobilității articulațiilor. Este frecvent folosită în tratarea afecțiunilor reumatice, dar nu este singura recomandare.

Kinetoterapia

Kinetoterapia este o tehnică de recuperare medicală ce se bazează pe mișcare pentru recuperarea funcțiilor motrice. Este utilă atât pentru afecțiunile coloanei, cât și pentru probleme localizate la alte segmente anatomice și este indispensabilă procesului de recuperare medicală în cazul accidentărilor la nivelul musculaturii, tendoanelor, ligamentelor, sau al imobilizărilor pentru perioade mari de timp. Un mare avantaj al kinetoterapiei e legat de faptul că tonifierea musculaturii și corectarea posturii sau a modului de efectuare a unor mișcări sunt utile pe termen lung, în ameliorarea, remedierea sau vindecarea unor afecțiuni.

Curele balneare

Curele balneare folosesc proprietățile excelente ale apelor minerale, apelor termale și nămolurilor sapropelice pentru ameliorarea unor probleme de sănătate de tipul artritelor și reumatismului. Se recomandă efectuarea curelor balneare anuale sau multianuale, în timpul cărora se utilizează și alte tehnici din categoria celor destinate recuperării medicale, de la gimnastica medicală până la cromoterapie, meloterapie, terapie prin dans și așa mai departe, în funcție de specificul fiecărui centru. Alegerea stațiunii balneare potrivită fiecărui pacient se face cu recomandarea medicului specialist, care știe exact care sunt indicațiile fiecărui tip de apă sau nămol.

Recuperarea medicală nu este destinată exclusiv persoanelor care suferă de un handicap neuromotor. Ea este disponibila și recomandată tuturor celor care suferă de o afecțiune acută sau cronică ce limitează funcționarea normală a organismului și afectează calitatea vieții. Cu cât recuperarea medicală este începută mai devreme, cu atât va fi mai eficientă.


Bibliografie:
  1. who.int/news-room/fact-sheets/detail/rehabilitation afisat la 5.05.2022
  2. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1118051/ afisat la 5.05.2022
  3. medlineplus.gov/rehabilitation.html afisat la 5.05.2022


Sursă foto: pexels.com

Anunt Diamant Salsa Rebels

Salsa Rebels Timisoara ofer cursuri de salsa, bachata, kizomba si cha cha.
https://salsarebels.ro