Timisoara

Ceau, Cinema! dezvaluie juriul competitiei

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 8 ani si 6 luni
Vizualizari
561

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Ceau, Cinema! dezvăluie juriul competiției

S-a încheiat perioada de înscriere a filmelor la prima ediție a competiției Ceau, Cinema!. Selecția oficială va fi anunțată până pe data de 15 iunie. Se cunoaște deja componența juriului care va acorda trofeul “Ceau, Cinema!”. Un trio alcătuit dintr-o tânără actriță în plină ascensiune și doi critici de film cunoscuți.

Andreea Vasile a studiat actoria la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (master, promoția 2010). În 2014 a fost selectată în Talent Campus-ul Festivalului de la Sarajevo, iar în 2014 în programul Berlinale Talent Campus din cadrul Festivalului de la Berlin. A debutat pe micul ecran în serialul La urgenţă (2006), jucând în paralel în teatru, la Nottara, Metropolis sau Godot. Anul acesta, a putut fi văzută în serialul produs de HBO România, Umbre și în lungmetrajul lui Tudor Giurgiu, De ce eu?.

Lucian Maier este critic de film, co-fondator și responsabil editorial al proiectului FilmSense.eu; este colaborator permanent al revistei de cultură Tribuna (Cluj-Napoca). Publică texte despre film din anul 2005 și a colaborat cu LiterNet.ro, Echinox sau Vatra. Este autorul eseului Comunismul românesc, o realitate discutată cinematografic (2012), publicat de Editura LiterNet. Un alt eseu de-al său, Direcții în documentarul românesc actual, e parte din volumul Politicile filmului. Contribuţii la interpretarea cinemaului românesc contemporan (2015), apărut la Editura Tact.

Cinesseur scrie din 2009 pe blogul cu acelaşi nume, blog de film rezervat obsesiilor sale cinematografice dar mai ales celor câteva sute de cinefili care-l citesc. Blogul e accesibil în regim privat: intră cine vrea, rămâne cine poate (ca pe vremuri, la Junimea). Omul din spatele blogului e invizibil şi aproape inaccesibil, „o combinaţie de J.D. Salinger, Th. Pynchon, Mr. Arkadin, Howard Hughes & avioanele stealth la un loc”, cum îl definea un mare critic cândva.

Selecția filmelor înscrise în festival este în plină derulare, fiind realizată de jurnalistul și criticul de film Ionuț Mareș, selecționerul competiției. Ceau, Cinema! oferă două premii, cu sprijinul Kathrein România: Marele Premiu în valoare de 1000 euro și Premiul Publicului (500 euro).

Ceau, Cinema! este organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală și este primul festival din Timișoara dedicat filmului european. Evenimentul este realizat de voluntari, cu sprijinul unor companii și instituții locale: Vitas România, Kathrein România, Direcția Județeană de Cultură Timiș, Primăria Gottlob, Institutul Francez din Timișoara, Centrul Cultural German, [e-spres-oh], Smithfield România, Adler România, Storm Media, Balamuc, Electronic Resistance.