Timisoara

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara cu o experienta de peste 21 ani in chirurgia estetica, infiintata in 1996.
https://www.brol.ro

Cum să ai grijă de sănătatea ochilor tăi? 7 moduri simple

Cum să ai grijă de sănătatea ochilor tăi? 7 moduri simple

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 1 an si 5 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
358

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Sănătatea ochilor este la fel de importantă precum cea a organismului în ansamblu, iar obiceiurile zilnice o influențează semnificativ. Obiceiurile sănătoase pot contribui la prevenția afecțiunilor oculare, cum ar fi tulburările de vedere sau bolile asociate înaintării în vârstă. De asemenea, dacă ai deja o astfel de problemă, aceste măsuri te pot ajuta să o ții sub control. Iată ce lucruri simple poți face, pentru a avea grijă de ochii tăi.

1. Limitează expunerea la lumina albastră


Lumina albastră produsă de dispozitivele electronice, cum ar fi smartphone-ul, tableta sau laptopul, este foarte nocivă pentru ochi. Este important să nu petreci timp excesiv utilizând aceste dispozitive. Dacă jobul tău presupune muncă în fața calculatorului, ia pauze regulate, în care să privești în depărtare pentru câteva minute. Se recomandă:

  • Pauze la fiecare 20 de minute, în care să privești timp de 20 de secunde la minim 6 metri distanță.
  • Pauze la fiecare oră, în care să privești timp de 15 minute la minim 6 metri distanță (1).

Lacrimile artificiale te pot ajuta să previi uscarea ochilor. Ochelarii de protecție pentru calculator sunt, de asemenea, recomandați (1).

Menține ecranele la distanță de ochi și ia în considerare funcțiile digitale cu filtru pentru lumină albastră!

2. Poartă ochelari de soare


Ochii pot fi afectați, de asemenea, de radiațiile ultraviolete. De aceea, este important să porți ochelari de soare în mod regulat, indiferent de anotimp. Optează pentru ochelari de soare tip oglindă sau pentru cei polarizați, care redirecționează razele soarelui departe de ochi. De asemenea, poți alege ochelari cu filtru UV care blochează 99-100% din razele UVA și UVB (1).

3. Poartă ochelarii de vedere


Dacă medicul ți-a prescris ochelari de vedere, poartă-i așa cum ți-a recomandat. Tulburările de vedere minore se pot corecta cu ajutorul ochelarilor. Neglijarea tratamentului de corecție favorizează, însă, agravarea acestor tulburări oculare.

4. Folosește ochelari de protecție


În funcție activitățile desfășurate, poate fi necesar să porți ochelari de protecție, cum sunt cei din policarbonat. Aceștia nu trebuie să lipsească, dacă lucrezi cu materiale periculoase ce pot intra în ochi. De asemenea, anumite sporturi (cum ar fi hochei) impun purtarea căștilor de protecție prevăzute cu un sistem de protecție pentru față (1).

5. Respectă măsurile de igienă a ochilor


Nu adormi niciodată fără să îndepărtezi machiajul de pe ten și ochi. Chimicalele din aceste produse pot produce iritație la nivelul ochilor. De asemenea, evită utilizarea fardurilor expirate și nu le folosi la comun cu alte persoane (2). De asemenea, dacă porți lentile de contact, urmează cu strictețe instrucțiunile de igienizare a acestora! Lentilele de contact care prezintă impurități pot provoca infecții oculare (2).

6. Mergi la controalele de rutină


Este important să mergi de rutină la oftalmolog pentru verificarea sănătății ochilor. În funcție de vârstă, afecțiuni prezente și factori de risc, frecvența controalelor de rutină diferă. Spre exemplu, la persoanele peste 65 de ani, acestea se realizează anual. Întreabă medicul cât de des trebuie să mergi la oftalmolog. De asemenea, nu uita de analizele medicale de rutină, care te ajută să depistezi factorii de risc pentru afecțiuni oculare, cum ar fi prezența glicemiei modificate (2).

7. Menține un stil de viață sănătos


Este important să faci sport regulat și să menții o dietă sănătoasă. Vitamina C, A, E, luteina, acizii grași Omega-3, zincul sunt nutrienți care pot preveni degenerescența maculară legată de vârstă și cataracta. Mănâncă legume verzi din abundență (kale, spanac), crește consumul de fructe și include în dietă pește gras și fructe de mare (1). Renunță la fumat și încearcă să menții o greutate normală! Excesul ponderal crește riscul de diabet zaharat tip 2, care poate produce complicații la nivelul retinei (1).

Așadar, obiceiurile de zi cu zi pot influența sănătatea ochilor. De asemenea, vizita la medic este esențială pentru a depista și trata la timp afecțiunile oculare.

Referințe:

  1. “How to Keep Your Eyes Healthy.” WebMD, WebMD, 4 Oct. 2011, webmd.com/eye-health/good-eyesight. Accessed 25 Nov. 2022.
  2. Stepko, Barbara. “10 Everyday Things You Can Do to Protect Your Eyes.” AARP, 11 Nov. 2021, aarp.org/health/conditions-treatments/info-2021/protect-eyes.html. Accessed 25 Nov. 2022.
Sursa foto: Shutterstock.com

Anunt Diamant Euroinstal - Giroc

Euroinstal Giroc - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro