Timisoara

Două texte contemporane, la final de noiembrie, în regia actorilor de la Teatrul Maghiar

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 4 ani si 7 luni
Vizualizari
362

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Două texte contemporane, la final de noiembrie,
în regia actorilor de la Teatrul Maghiar

Luna noiembrie se încheie la Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” din Timișoara cu două spectacole regizate de membrii trupei, o dramă și o comedie cu texte scrise de autori contemporani. Premierele vor avea loc în 27 și 29 noiembrie la Sala Studio, respectiv la clubul Manufactura.

Piesa lui Bartis Attila, „Depravare”, va fi montată pentru prima data în România de către Mátyás Zsolt Imre, unul dintre cei mai experimentați membri ai trupei noastre. Deși nu se află la primul proiect regizoral, spectacolul „Depravare” (în original „Romlás”) este reîntoarcerea lui Mátyás Zsolt Imre la regie după o pauză mai lungă. Regia este una realistă, în cheia textului lui Bartis, iar din distribuție fac parte: Nagy István (colaborator), Magyari Etelka (care este și asistent de regie), Tóth Eszter Nikolett, Kiss Attila și Molnos András Csaba. Nagy István, actor la Târgu Mureș, revine la Timișoara, unde a debutat după terminarea facultății, cu un rol deosebit de complex al fotografului grav bolnav, care se îndrăgostește de o femeie tânără. Tóth Eszter Nikolett, angajată de curând la Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” debutează pe scena teatrului într-un rol solicitant emoțional și fizic. „Sunteţi într-adevăr fotograf sau aşa agăţaţi dumneavoastră femeile?” – astfel începe relația tumultuoasă dintre András și Ágnes. Decorul este creat de Albert Alpár, costumele de Szélyes Andrea din Târgu Mureș, iar muzica originală a fost compusă de Bayer Sebastian. Premiera are loc în 27 noiembrie 2018, ora 19, Sala Studio, cu următoarele reprezentații în 30 noiembrie și 4 decembrie. Accesul spectatorilor sub 16 ani este interzis, iar traducerea în română va fi la cască.

Un alt tip de text a fost ales de tânăra Csábi Anna, care regizează deja al treilea spectacol la Teatrul „Csiky Gergely” – „Burundanga, sau masca, bascii și marfa”, coproducție cu trupa maghiară „Harag György” a Teatrului de Nord Satu Mare. Din distribuție fac parte: Lőrincz Rita și Csata Zsolt din Timișoara și Keresztes Ágnes, Orbán Zsolt și Rappert-Vencz Gábor din Satu Mare. Textul este de asemenea contemporan și montat în premieră în România, fiind o comedie a autorului catalan Jordi Galceran, destinată în primul rând publicului tânăr. De aceea a fost ales Clubul Manufactura pentru reperezentațiile care se vor juca la Timișoara. Intriga textului este legată de momentul în care o studentă descoperă din greșeală că iubitul ei e membru în organizația teroristă ETA. Decorul este creat de Albert Alpár, iar muzica originală a fost compusă de Coada Constantin. Premiera la Satu Mare a avut loc deja, iar la Timișoara va fi în 28 noiembrie, ora 19, la Clubul Manufactura, cu următoarea reprezentație în 29 noiembrie. Accesul spectatorilor sub 14 ani este interzis, iar traducerea în română va fi la cască.

Premiere sunt sold out, însă se mai pot achiziționa bilete pentru a doua reprezentație a fiecărui spectacol. Biletele costă 16/8 lei (reducere pentru pensionari, elevi, studenți, abonați Kult Card și posesori Card Cultura Plus) și se pot lua de la Casa de bilete a teatrului între 13:00-19:00. Pentru rezervări: ticket@tm-t.ro și 0356-450.606, 0752-111.803.