Timisoara

Echipa filmului „De ce eu?” se intalneste cu publicul din Timisoara

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 8 ani si 1 saptamana
Vizualizari
1082

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Echipa filmului „De ce eu?” se întâlnește cu publicul din Timișoara.
S-au pus în vânzare bilete la Filarmonica Banatul
Povestea inspirată de destinul tragic al procurorului Cristian Panait ajunge de vineri, 27 februarie, la Timișoara. Mult-așteptatul De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, poate fi văzut la Cinema City, dar și la Filarmonica Banatul din oraș, unde sunt programate trei proiecții speciale, pe 3, 4 și 5 martie, de la ora 19.00. La proiecția de gală de marți, ora 19.00, vor lua parte regizorul Tudor Giurgiu și actorii Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile și Alin Florea. La final, aceștia vor răspunde întrebărilor publicului.
Biletele pentru proiecțiile de la Filarmonica Banatul (Bd. C.D. Loga, nr. 2) au fost puse în vânzare începând de vineri, 27 februarie, între orele 10.00 și 19.00 (de luni până vineri). Pentru rezervări: 0721 021 141.

La premiera de gală de la Palatul Național al Copiilor din București, pe 23 februarie, au luat parte fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, alături de soţia sa, Maria Băsescu, Augustin Zegrean - preşedintele Curţii Constituţionale, fostul procuror-șef al DNA Daniel Morar, judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, Angela Filote, şefa reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, fostul ministru al Culturii Kelemen Hunor, dar și procurorul Alexandru Lele, direct implicat în acest caz.

Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra procurorului Alexandru Lele din Oradea și a presiunilor exercitate asupra sa. „În urmă cu 13 ani, pe data de 26 februarie 2002, un procuror pe numele lui Ovidius Păun i-a dat spre studiu procurorului Cristian Panait aşa-numitul dosar Lele, în care se făceau cercetări. Mă bucur că filmul este lansat cumva respectând cronologia unor întâmplări şi evenimente”, a spus regizorul Tudor Giurgiu.

În paralel cu filmul a fost lansată și campania „Singur împotriva tuturor”, inițiată de echipa De ce eu?, Expert Forum (EFOR) și HotNews.ro. Este un demers de încurajare a luptei împotriva presiunilor de orice tip, exercitate de către șefi de instituții, politicieni sau magistrați împotriva celor mulți care lucrează în sistem, fie el public sau privat.

Cristian este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.

Personajul inspirat de Panait este jucat de Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuția este întregită Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu.

De ce eu? este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA și SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films.
În România, filmul este distribuit de RO Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.