Timisoara

Expoziție doctorală „DINCOLO DE NEGRU”

Expoziție doctorală „DINCOLO DE NEGRU”

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 1 luna si 1 saptamana
Vizualizari
240

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

„DINCOLO DE NEGRU” este titlul sub care se reunesc parte din lucrările demersului de cercetare a artistului vizual timișorean Atila Gomboș, doctorand în cadrul Școlii Doctorale de Arte, Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara, avându-l coordonator pe domnul profesor universitar doctor Stelian Acea.

Expoziția reprezintă un suport argumentativ al parcursului tezei de doctorat, după cum ne sugerează și titlul, încadrându-se într-un proces de interogare metafizică a valențelor (non)culorii - Negru. Pe simeză întâlnim prezența mai multor limbaje de exprimare artistică - fotografie, fotomontaj, pictură, mixt-media, artă generativă, congruența conceptuală fiind dată de intersectarea acestor medii artistice.

„Negrul, în toate culturile lumii, dar și în științele exacte, este singura culoare (impropriu spus, deoarece în fapt, negrul nu este o culoare, fiind o non-culoare) din care se naște, se formează materia și în care, negreșit, se dezintegrează aceeași materie ”. - spune Atila Gombos.
Domnul conf.univ.dr. Gabriel Kelemen, cadru didactic la Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara și vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici Filiala Timișoara, în textul critic aferent expoziției, subliniază: „Expoziția doctorală a artistului vizual Atila Gomboș [...] este concepută și centrată în zona insondabilă a începutului în sens cosmogonic, provoacă prin discursul minimalist, abisal, axat pe metafizica vacuității, a întunericului fertil de dinaintea logosului, văzut ca matrice arhetipală generativă, un soi de materia prima misterica pe care, sau din care, se manifestă etapizat apariția și construirea cosmosului. Astfel, expoziția Dincolo de negru operează cu simbolistica ermetică a negrului, a beznei ancestrale, nu în ipostaza funebră ci ca instanță implozivă siderală, frizând într-o manieră postmodernă cu inflexiuni nihiliste vidul quantic, atingând cu tact, sincretic, originea universului alături de marile interogații ale Genezei. Seria de lucrări în alb și negru are la bază fotografia, algoritmii matematici generativi, ori fotomontajul cu intervenții multiple ca și tehnică, alternând asumat în compoziții negrul lucios cu negrul mat. Lucrările, grupate într-o geometrie aparte, surprind privitorul, orchestrația scenografică concepută cu precizie de la vertical la ritmica sincopată a serialismului orizontal, construind o simeză aparte bine gândită. Operele de dimensiuni mari, dispuse într-un aranjament tainic, aerisit, invită la conexiuni multiple de factură transdisciplinară […].”

Vernisajul va avea loc joi, 19 august, la orele 18:00. Expoziția poate fi vizitată în perioada 14-24 august 2021.

Programul de funcționare al Galeriei de Artă "HELIOS" a Uniunii Artiștilor Plastici Filiala Timișoara este urmatorul: luni - vineri de la 10.00 - 18.00; sâmbăta de la 10.00 - 20.00.