Timisoara

Festivalul TESZT 2018 continuă - Teatru despre subiecte și stări INCOMODE

Festivalul TESZT 2018 continuă - Teatru despre subiecte și stări INCOMODE

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 3 ani si 4 luni
Vizualizari
413

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Teatru despre subiecte și stări INCOMODE
  • Festivalul TESZT 2018 continuă
Două zile au trecut din Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara – TESZT, organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” în perioada 20-27 mai 2018, iar până duminică spectatorii vor avea ocazia de a vedea alte spectacole de teatru din Euroregiunea DKMT, precum și din Germania, Franța, Marea Britanie, Italia, Bulgaria, Olanda, Spania.

Ediția din acest an a debutat cu spectacole în Piața Libertății și Piața Sf. Gheorghe, cu acces liber pentru public. În parteneriat cu Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021, TESZT a prezintat publicului un spectacol de teatru-dans din Costa Rica/Salvador, „NO/Nato”, și un one-man show cu muzică, acrobație și teatru al olandezului Bram Graflaand („Prințul gălăgios al bucătăriei”). La sfârșitul săptămânii vor fi și două premiere timișorene. Asociația Solidart pregătește spectacolul „Altă zi cu soare”, bazat pe un caz real din Zorani, Arad, al țăranului Serafin Oproni care a refuzat să intre în Colectivul comunist – spectacolul se va juca vineri de la 23:00 și sâmbătă de la 22:00 în curtea Muzeului de Artă (intrare de pe str. Mercy). Teatrul Auăleu va prezenta premiera „Omnia Opera Mortalium” – un spectacol muzical dinamic, interpretat în mai multe limbi – vineri și duminică de la 22:00. Fiecare din aceste spectacole va avea acces gratuit.

În ceea ce privește programul spectacolelor din selecția principală, ziua de miercuri începe la ora 17:00 cu spectacolul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad – „Orașul nostru”, regia Cristian Ban, nominalizat de UNITER printre cele mai bune spectacole produse în anul 2017. Timișorenii interesați de trecutul și atmosfera veche a Aradului mai pot lua bilete de la Casa de bilete a teatrului începând cu ora 11:00. Va urma un spectacol de dans contemporan despre Franz Kafka al Oriantheatre din Franța, apoi spectacolul Teatrului „Kosztolányi Dezső” din Subotica, „Norul cu pantaloni”, care vrbește despre identitate și libertate personală. Ziua a cincea, joi, aduce o producție a teatrului- organizator – musicalul „Dansând în noapte” în regia lui Kocsardi Levente, urmat de spectacolul din Ungaria „Clasa noastră”, un manifest anti-război redat simbolic prin relațiile dintre elevii dintr-o clasă.

Ziua de vineri debutează cu „Near Gone”, un spectacol al duo-ului bulgar-scoțian Two Destination Language despre pierderea cuiva drag și modul cum tristețea se manifestă diferit în culturi diferite (spectacol în care vor fi folosite 400 de garoafe albe), urmat apoi de cel mai amuzant spectacol din festival – „Macho Men” din Belgrad, care vorbește despre stereotipuri legate de comportamentul bărbaților din Balcani. Seara va fi încheiată de Teatrul Național „Toša Jovanović” din Zrenjanin cu un spectacol despre fostul oraș industrial și privatizarea forțată a fabricii din Zrenjanin.

Sâmbătă, la ora 17:00 festivalul începe cu „Această operă despre portocală” - spectacolul șarmantului Marco Chenevier din Italia, ce lasă spectatorii să decidă care va fi următoarea scenă jucată de actori. Apoi în Sala de spectacole a Casei Armatei va fi „Coming Out”, un spectacol în onoarea lui Pier Paolo Pasolini, regizor și poet italian asasinat în circumstanțe neelucidate. Seara se va încheia cu un spectacol despre rolurile femeii și stereotipurile legate de identitatea feminină din Renaștere până astăzi – „Queendom”.

Ultima zi de festival – duminică – începe cu Teatrul Koreja din Lecce, care revine pentru a treia oară la TESZT cu „Frame”, un spectacol non-verbal despre picturile lui Edward Hopper. Va urma Teatrul Szkéné din Budapesta cu „Dificil”, o poveste melancolică despre un profesor alcoolic părăsit de toți. Închiderea festivalului îi aparține, ca și la precedentele două ediții lui I-vo Dimchev din Bulgaria, cel mai cunoscut performer din Balcani. „Sculptures” este un show cu muzică live și dans contemporan, cu accent pe senzualitate și sexualitate.

Subiectul acestei ediții – INCOMOD – se referă atât la subiectele abordate de spectacole, cât și la realitatea sufocantă din care încercăm să evadăm prin teatru, dar mai ales la aspectele incomode și problemele nerezolvate de societatea modernă. TESZT oferă în același timp răgaz pentru a ne emoționa, regăsi punctele vulnerabile - pentru a ne îndrăgosti iar și iar de teatru.
La sfârșitul fiecărei zile se țin, ca în anii precedenți, discuții cu artiștii, publicul având ocazia de a pune întrebări și a afla detalii legate de procesul de creare a spectacolului.

Toate spectacolele sunt traduse în română, maghiară și engleză – în funcție de limba în care se joacă. Biletele costă 30 lei (20 lei cu reducere) la fiecare reprezentație, fiind disponibile și abonamente pentru cinci, respectiv zece spectacole.