Timisoara

Lucrurile pe care oamenii nesiguri pe ei le fac ca sa para importanti

Lucrurle pe care oamenii nesiguri pe ei le fac ca sa para importanti

Detalii

Social links
Categorie
Stil de viata
Modificat
acum 3 saptamani si 1 zi
Vizualizari
953

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Psihoanalistul Alfred Adler este printre primii teoreticieni care a facut cercetari privitoare la persoanele nesigure pe ele, definind aceasta stare ca "lupta pentru superioritate".

Tot Alder a fost cel care a patentat termenul de "complex de inferioritate", considerand ca oamenii care sunt convinsi de propria slabiciune sau vunerabilitate isi construiesc o carapace exterioara, trecand prin eforturi nebanuite pentru a se prezenta pe ei insisi in cea mai favorabila lumina posibila, pentru a evita astfel sa se confrunte cu propria slabiciune si indoiala. Teoria lui Alder a devenit baza pentru cercetarile ulterioare asupra conceptului de sine si al identitatii. Aceasta diviziune intre sinele real (adica cel slab) si cel ideal (adica superior) poate fi vazuta ca baza pentru esecul de a nu-ti gasi adevarata implinire in viata.

De aceea, terapia in conformitate cu acest model de personalitateimplica ajutarea indivizilor sa se confrunte si sa-si accepte adevaratul sine, chiar si slab si vulnerabil fiind. Cu toate acestea, pana cand respectivele persoane primesc o astfel de interventie, ei vor continua sa faca tot ce le sta in putinta pentru a crea impresia ca sunt mai puternici, mai interesanti si de-a dreptul exceptionali fata de oricine altcineva din jurul lor. Cu cat isi pot evita mai mult confruntarile cu sinele lor adevarat, cu atat vor deveni mai buni la astfel de strategii manipulative.

Iata astfel principalele modalitati pe care astfel de persoane care se simt inferioare celorlalte, incearca sa le practice cu orice ocazie:

1. Pretind ca sunt grabiti
Aceste persoane se vor purta ca si cum programul lor este atat de plin incat nu pot petrece nici macar un minut cu tine. Isi vor privi ceasul, telefonul, vor merge neobisnuit de repede si, in general, vor parea extrem de grabiti si suprasolicitati, potrivit preconceptiei conform careia, cu cat esti mai sus pe scara ierarhica, cu atat esti mai putin relaxat si disponibil.

2. Redenumesc evenimente comune prin termeni care vor sa impresioneze
Termeni precum "intalnire a bordului", "conferinta telefonica" sau "comitet executiv" suna ca fiind evenimente rezervate doar pentru cei ajunsi la un nivel extrem de rarefiat de succes. In acelasi timp insa, "intalnire a bordului" poate insemna o simpla intalnire intre prieteni pentru a organiza o petrecere sau o strangere de fonduri, dar, nu-i asa, cu siguranta suna mult mai bine sa pari ca esti parte a unui grup exclusivist.

3. Afiseaza un aer preocupat
Oamenii ocupati sunt si oameni preocupati, motiv pentru care a mima un aer de auto-importanta te ajuta sa eviti sa apari relaxat sau deschis la orice distrageri. Ei se incrunta sau ofteaza si par sa aiba foarte multe in minte.

4. Folosesc mesajul automat de tipul "plecat" pentru a raspunde la mail-uri, desi nu sunt plecati
Acest mesaj ne duce cu gandul la aceeasi importanta a celui caruia i-am adresat mail-ul. Cu atat mai mult daca se transmite si alt mesaj de genul "ca urmare a volumului extrem de mare de mail-uri primite, este posibil sa nu va pot raspunde in timp util la acest mail". Ca sa nu mai vorbim de mesajele automate care ne redirectioneaza catre asistentul respectivei persoane!

5. Te fac sa astepti la intalniri
Oamenii care vor sa para importanti vor sa lase impresia ca au foarte multe de facut, asa ca, daca fixam o intalnire cu ei, nu vor ajunge niciodata primii si, pe deasupra, pot aparea chiar mai tarziu decat ora fixata. Fiind fortat sa astepti, esti pus in pozitia secundara, de mai mica putere, care se potriveste nevoii lor de a fi importanti.

6. Isi exagereaza realizarile pe canalele de social media
Oamenii care se straduiesc sa para superiori, nu sunt deloc timizi in a-si afisa statutul si renumele pe orice cale. Pe site-uri cum ar fi LinkedIn, ei isi exagereaza rolul profesional si enumera si detaliaza toate competentele pe care considera ca le poseda sau le-au posedat vreodata. Postarile lor din Facebook ii vor pune in permanenta intr-o lumina favorabilă si se vor asigura ca postarile lor din Instagram ii prezintă intr-o pozitie de prima importanta, cum ar fi "aflat intr-o conferinta telefonica" sau "intalniri" si "discutii" ce presupun deplasari internationale cat mai dese.

7. Se poarta ca si cum sunt cea mai desteapta persoana din incapere
Atunci cand persoanele nesigure se simt amenintate de posibilitatea ca alte persoane din jur sa fie mai inteligente, ele se simt provocate intr-un mod irational. Chiar daca nu stiu cu adevarat despre ce vorbesc, ei vor continua sa o faca intr-un mod care sa atraga atentia in speranta ca vor nauci auditoriul. Inutil aproape sa mai adaug ca ele vor nega orice contributie pe care o aduci sau o vor caracteriza ca fiind irelevanta sau drept o informatie pe care o cunosc deja.

Chiar daca sunt unele persoane care simt cu intensitate nevoia sa li se recunoasca si sa li se valideze importanta nu ne sunt chiar atat de placute, obtinerea unei perspective mai explicite si mai detaliate asupra motivelor comportamentului lor va pot ajuta sa ii intelegeti, sa ii acceptati mai usor si chiar sa ii simpatizati.


Pe data viitoare,
Cu drag,
Psiholog Nicoleta Iordache

Clinica Naturell
Adresa: Timisoara, Calea Bogdanestilor, nr. 22
Telefon: 0723512025, 0722214421, 0785288112