Timisoara

Muzeul Banatului duce „copacul stramb” in Italia

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 7 ani si 2 saptamani
Vizualizari
538

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Muzeul Banatului duce „copacul strâmb” în Italia
Muzeul Banatului Timișoara a participat sâmbătă, 9 mai, la deschiderea expoziției internaționale „San Martino şi Copacul strâmb: A fost odată. Amintiri din tranşee” desfășurată în Muzeul Războiul Mare din San Martino del Carso, Italia.
Expoziția comemorează 100 de ani de la sângeroasele lupte dintre armatele italiene și austro-ungare din San Martino del Carso. La bătălie au participat de partea austro-ungară și Regimentele 61 Infanterie Timișoara și 43 Infanterie Caransebeș.
Muzeul Banatului participă în cadrul expoziției cu un trunchi de copac originar de pe frontul italian, pe a cărui scoarță stă inscripționat, în limba germană, textul: „Acest copac a fost tăiat din pământul îmbibat de sângele bravilor noştri soldaţi la St. Martino. În amintirea zilelor fierbinţi şi grele ale regimentului, care împreună cu regimentele de infanterie din Divizia nr. 17 prin curaj şi jertfă au apărat mai mult de un an localitatea.”
Potrivit cercetărilor, exponatul păstrat în colecţiile instituţiei noastre, a constituit un punct de reper important atât pentru ostaşii regimentului bănăţean, cât şi pentru adversarii aflaţi în tranşeele învecinate. După ce linia frontului s-a schimbat, cineva din conducerea marii unităţi militare a considerat că acest martor tăcut al violentelor ciocniri din zonă merită a fi păstrat pentru a aminti generaţiilor viitoare evenimentele tragice ce s-au consumat în anii 1915-1916, pe platoul Doberdo.
Iniţial, acest exponat a făcut parte din colecţia unui mic muzeu al Regimentului nr. 61 Infanterie Timişoara. După disoluţia armatei austro-ungare a ajuns în colecţia de Memoriale a Muzeului Banatului.
Expoziţia este deschisă în perioada 9 mai 2015 – 30 septembrie 2016, la Muzeul Războiul Mare din San Martino del Carso, Italia.
Manager Muzeul Banatului Timișoara, Claudiu Ilaș