Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Giroc

Euroinstal Giroc - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro

Muzeul Satului Banatean

Detalii

Adresa
Timișoara, Strada Avram Imbroane, nr. 1
Categorie
Obiective turistice
Modificat
acum 7 ani si 11 luni
Vizualizari
5409

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Orar:
Marti-Sambata: 10:00-18:00
Duminica: 12:00-20:00


Muzeul Satului Banatean

Ideea înfiinţării unui muzeu etnografic în aer liber a fost formulată pentru prima oară de către Ioachim Miloia, fost director al Muzeului Bănăţean între anii 1928-1940, cunoscută personalitate culturală a Banatului (pictor, istoric de artă, restaurator de biserici etc.) în anul 1928, după ce a participat la deschiderea Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj, el a cerut municipalităţii acordul pentru a înfiinta în curtea castelului Huniade un mic muzeu sătesc cuprinzând biserici de lemn, cruci "de interes istoric si artistic", case tărănesti etc.
După mai multe insistenţe din partea celor care au urmat lui Ioachim Miloia la conducerea Muzeului Banatului - Marius Moga, Ioan Dihor (fost şef al secţiei etnografice), în anul 1967 muzeul a primit actuala suprafaţa de teren pe care s-a dezvoltat muzeul etnografic în aer liber al Banatului, deschis pentru public la 20 august 1971.
Pana in anul 2000 el a functionat ca sectie a Muzeului Banatului, dupa care, prin Hotararea nr 48/22.12.1999 a devenit institutie separata aflata în subordinea Consiliului Judeţean Timiş.
Prin patrimoniul cultural deţinut şi prezentat publicului vizitator, Muzeul Satului Bănăţean constituie o pagină deschisă din istoria Banatului, o mărturie a civilizaţiei populare tradiţionale a romanilor si minorităţilor naţionale din această provincie, constituind un armonios dialog interetnic.
Fără să fie nevoie să călătoresti prin satele Banatului, în câteva ore poţi vedea în Muzeul Satului Bănăţean tot ceea ce este mai caracteristic civilizaţiei şi culturii tradiţionale din vestul României.
Privind construcţiile autentice din lemn, piatră, lut, achiziţionate din satele Banatului, demolate şi reconstruite în muzeu cu respectarea tehnicilor locale, obiectele folosite în desfâşurarea traiului zilnic, deschizi o poartă spre viaţa oamenilor din secolele trecute.
Casele au, în general, două sau trei camere de locuit.
Ceea ce constituie, însa, o caracteristică comportamentală recunoscută a românilor în general şi a bănăţenilor în special, este ospitalitatea relevată de prezenţa în fiecare casă a camerei de oaspeţi, cunoscută sub numele de "soba curată", "soba mare", "soba bună", cel mai frumos mobilată şi decorată cu cele mai preţioase ţesături - covoare, ştergare şi feţe de masă ("măsaie"). În muzeu se întâlnesc case cu prispa deschisă, prelungită pe toată lungimea construcţiei şi case cu prispa partială.
La toate acestea acoperisul este sprijinit pe stâlpi de lemn frumos decoraţi prin cioplire şi crestare, cu ornamente geometrice tradiţionale; case acoperite cu paie sau şindrilă, case de ţărani si case de meşteri olari, un atelier de rotărie şi o seamă de instalaţii tehnice ţărăneşti - mori, văiugi, oloiniţe.
Din iulie 2006 s-a mutat în cadrul Muzeului Satului Banatean, Sectia de Etnografie de la Muzeul Satului cu cele peste 10000 de piese de patrimoniu ce fac obiectul a patru colectii mari: tesaturi (costum popular si tesaturi de interior-covoare, ponievi, stergare), icoane, arta prelucrarii lemnului si ceramica.
La acestea se adauga obiecte de uz casnic, unelte si recipiente necesare unor ocupatii stravechi, respectiv albinarit, pescuit si vânatoare, obiecte de cult, masti populare, pictura naiva, figurine, jucarii, instrumente muzicale, podoabe, mobilier taranesc, obiecte de arhitectura populara.
Din patrimoniu mai fac parte colectiile de grafica documentara veche si arhiva documentara si colectia fototeca, albume si carti.
Sectia a cuprins expozitii cu caracter temporar precum si expozitia de baza axata pe elemente de arhitectura populara, piese de mobilier si interioare taranesti din Banat, icoane, obiecte de cult, tesaturi si port popular banatean dar si al minoritatilor existente aici (maghiari, germani, bulgari, sârbi), ceramica si arta lemnului, obiecte de patrimoniu de o mare frumusete artistica dar si cu adânci valente si semnificatii pentru civilizatia româneasca, reprezentând în fapt patrimoniul cultural banatean, parte integranta a patrimoniului cultural românesc. Toate acestea urmând sa prinda din nou viata în virtutea faptului ca se asteapta ca în anul 2012 constructia noului sediu - Pavilion Administrativ si Expozitional - sa fie terminata, urmând ca spatiile expozitionale sa fie amenajate corespunzator si date în circuitul de vizitare.

Filtre

Zone din Timisoara: UMT
Tip obiectiv: Muzee

Anunt Diamant Euroinstal - Simion Barnutiu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice, cazane lemne
https://euro-instal.ro