Timisoara

Premiera: Gardenia la TVR 2 si TVR HD

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 6 ani si 7 luni
Vizualizari
573

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Gardenia la Teatru TV, pe TVR2 și TVR HD

Spectacolul „Gardenia”, unul dintre cele mai elogiate spectacole ale Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara, va fi difuzat pe TVR 2 și TVR HD luni, 7 decembrie, de la ora 20:10, în cadrul emisiunii Teatru TV.

Montat după textul tinerei dramaturge poloneze Elżbieta Chowaniec de către regizorulKoltai M. Gábor, Gardenia spune povestea a patru generații de femei cu o soartă tragică, umbrită de eșec.

Tokai Andrea, Borbély B. Emília, Lőrincz Rita și Tar Mónika cuprind toate ipostazele disperării în jocul lor de fetițe, domnișoare, zâne, vrăjitoare, prințese și slujnice josnice, prostituate răscoapte și dame răsfățate. Sunt înfometate, doritoare, se bat, se spurcă, se îmbrățișează, urlă, plâng, dansează vals.

De la prima reprezentaţie, din 2012, spectacolul Gardeniaa fost invitat la numeroase festivaluri naționale și internaționale, iar Lőrincz Rita, a câștigat premiul pentru cea mai bună interpretare feminină la Festivalul de Teatru Scurt, la Oradea, în 2013. Nominalizate pentru același titlu au fost Tokai Andrea și Borbély B. Emília. În decembrie 2013, Teatrul Maghiar a fost laureat cu o diplomă de excelență pentru participarea cu acest spectacol la Festivalul Național de Teatru de la București

Iuliana Vîlsan a fost nominalizată pentru cea mai bună scenografie la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea. Traducerea textului o semneazăPászt Patrícia, dramaturgia - Sediánszky Nóra, iar Mátyás Zsolt Imre a fost asistent de regie. Difuzarea spectacolului în cadrul emisiunii Teatru TV pe TVR 2 marchează Anul Teatrului Polonez, cu ocazia împlinirii a 250 de ani de teatru Polonez și 250 de ani de la înființarea Teatrului Național din Varșovia. Preluarea a fost realizată în parteneriat cu Institutul Polonez de la București.

Echipa TVR 2 care a luat parte la această premieră TV este compusă din Eugen Demetercă (Director de imagine), cameramanii Alina Dumitraşcu, Carmen Birtea, Dragoş Ionescu și George Fustanela; Cameraman MHH - Nelu Vasilescu; Asistent MHH - Marian Petcu. Asistenți de imagine au fost Alexandru Bengescu și Dragoş Tănase; Sunet - Viorel Constantin; Montaj - Ioana Cristea; Postprocesarea sunetului - Florin Tăbăcaru; Organizator de producție - Sorin Cristea; Regia artistică TV a fost asigurată de Andrei Măgălie, producător - Lucia Constantinescu, iar producător coordonator este Demeter Andras István.