Timisoara

Prestatii premiate de UNITER, la Festivalul EUROTHALIA

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 8 ani si 4 luni
Vizualizari
853

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Prestații premiate de UNITER, la Festivalul EUROTHALIA

Două spectacole care cuprind prestații artistice premiate de UNITER vor fi prezentate sâmbătă, 15 noiembrie 2014 în cadrul Festivalului European de Teatru EUROTHALIA, organizat de Teatrul German de Stat Timișoara:

Astă-seară: Lola Blau” de Georg Kreisler, în regia lui Alexandru Dabija, la ora 18, la Casa de Cultură a Studenților și
Hamlet” de William Shakespeare, în regia lui Bocsárdi László,la ora 20,30, în sala Teatrului German.

Premiera spectacolului „Astă-seară: Lola Blau” de Georg Kreisler, în regia lui Alexandru Dabija, a avut loc în anul 1993 și a fost reluată de Teatrul Evreiesc de Stat București în 2014. Pentru rolul Lola Blau, Maia Morgenstern a fost distinsă cu Premiul UNITER pentru cea mai bună actriță în 1993. Decorul este creat de Puiu Antemir, iar costumele de Doina Levintza și Puiu Antemir. Lola Blau este alter-ego-ul autorului Georg Kreisler. Atât scriitorul, cât şi personajul sunt evrei vienezi; ambii părăsesc Austria la timp pentru a scăpa de deportare, ambii se reîntorc în Austria după război şi după ce se lansaseră în cariera de entertaineri. Şi ambii privesc lucid la realitatea înconjurătoare pe care o critică de la înălţimea unei satire devastatoare care ar trebui să destabilizeze orice spectator, oricât de confortabil ar fi aşezat în scaun. Spectacolul se joacă în limba idiș, cu traducere în limbile germană, română și engleză.

Pentru spectacolul „Hamlet” de la Teatrul „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe, regizorul Bocsárdi László a obținut în 2014 Premiul UNITER pentru cea mai bună regie, iar József BarthaPremiul UNITER pentru cea mai bună scenografie. Text complex, care tratează multe dintre temele preferate ale dramaturgului englez – lupta pentru putere, dragostea, trădarea, răzbunarea – piesa „Hamlet” este deschisă spre infinite interpretări şi abordări scenice. Relaţia fiu-tată, moştenirea, incestul, problematica iubirii şi a prieteniei – toate acestea se împletesc într-o complicată urzeală, prin care se întrevăd, ca nişte firave fire de bătătură, personajele, cu întreaga lor poveste. Bocsárdi László îşi construieşte spectacolul mizând chiar pe această complexitate de straturi, interpretări, puncte de vedere, în sensul că merge pe urmele fiecărui personaj, cu adevărul şi dreptatea lui, care îi legitimează gesturile şi din perspectiva cărora regizorul reface toate întâmplările. Spectacolul se joacă în limba maghiară, cu traducere în limbile germană, română și engleză.

Pentru festivalul „Eurothalia”, biletele pot fi achiziționate într-unul din următoarele moduri:- la casieria Teatrului German (str. Alba Iulia nr. 2)
Orar: Marţi – Vineri: 10-15 şi 17-19; Sâmbătă: 10-15
- cu o oră înainte de începerea spectacolelor, la sălile de spectacol.