Istoria lui Prospero incepe in anul 1991, cand doi soti din Timisoara scot de la framantat si pregatesc pentru dospire o idee: o brutarie traditionala care sa reprezinte pentru clientii sai alternativa sanatoasa şi care sa redea painii savoarea sa originala. Constructia cuptoarelor pe vatra s-a dovedit a fi un proces anevoios (sunt primele cuptoare de acest tip pe piata locala a panificatiei) dar asteptarea se face uitata: in primavara anului 1993 prima paine Prospero face cunostinta cu vatra incinsa, se rumeneste şi prinde o coaja de poveste, vede lumina la iesirea din cuptor şi este verificata de brutarul Prospero şi de echipa lui.
Nu exista tehnologia necesara pentru a capta si conserva caldura miezului, sunetul cojii care se rupe şi mirosul painii, dar legenda spune ca brutarul Prospero a fost multumit de prima lui paine şi a decis ca painea sa sa fie cel mai bun mod de a demonstra pasiunea lui pentru meseria aceasta. Evenimentele festive au inceput sa se inmulteasca odata cu dezvoltarea activitatii de productie: dupa prima paine, se pot aminti aparitia primului sofer distribuitor (chiar fondatorul companiei), primul covrig frantuzesc, primul cozonac, primul produs cu atestat de produs 100% traditional.